20210305090021 649586
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Republike Srpske je konstatovala da se epidemiološka situacija pogoršala, pogotovo u najvećem gradu – Banjaluci. Navedeno je da je među zaraženima najveći broj mladih ljudi kod kojih se razvija teška klinička slika. Uvedene su i nove mjere.

Kako je izgledao susret sa nepoznatim virusom korona prije tačno godinu dana – Јelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ističe da vijest da je virus stigao u Srpsku nije iznenadio epidemiologe jer su, kako je navela, pomno pratili razvoj situacije u svijetu.

“Nije nam bilo jednostavno, naša znanja u tom trenutku nisu bila dovoljna. Uglavnom, težak je period iza nas, prepun izazova, ali intenzivnih istraživanja u naučnom smislu. Nakon godinu dana možemo reći da imamo više znanja i informacija o samom virusu. Sada znamo kako se ponašati u određenim situacijama i šta preduzeti”, rekla je Đaković Dević.

Ona dodaje da još uvijek imaju nepoznanice u vezi sa kliničkim slikama, liječenjem i reakcijom imunog sistema na virus. Pojava vakcine, kaže, je jedno izvanredno postignuće.

“Za nepunih godinu dana razvijeno je nekoliko vakcina. To je enorman razvoj na tom polju i mi kao čovječanstvo možemo biti ponosni. Idemo sada u susret novim izazovima“, rekla je Đaković Dević.

Dodala je da Srpskoj sada predstoji masovna vakcinacija što će im, kako je rekla, olakšati borbu protiv virusa korona, ali će ona zavisiti i od zainteresovanosti stanovništva.