Daleko smo od EU: Većina institucija nije uskladila propise s evropskom praksom

zgrada institucija
Sarajevo: Zgrada institucija Bosne i Hercegovine 16.01.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH konstatovala je da većina institucija BiH nije intenzivirala aktivnosti na usklađivanju svih propisa sa acquis-em EU uprkos zaključku Vijeća ministara BiH od 2. jula 2019. kojim je bh. administraciju zadužilo da ubrzaju aktivnosti na putu ka EU.

Ovo, između ostalog, stoji u odgovoru DEI-ja Privremenoj istražnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH u vezi sa pitanjima koja se tiču pravosuđa.

Iz DEI-ja su naveli da je na zahtjev Ministarstva pravde BiH u decembru 2020. godine Direkcija izradila mišljenje o usklađenosti Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH sa acquis-em.

-Skrenuta je pažnja da postoji dosta pitanja koja moraju biti detaljnije precizirana u cilju dodatne usklađenosti sa acquis-em. Direkcija je konstatovala da je Nacrt zakona djelimično uskladen sa acquis-em – navodi se u odgovoru Privremenoj istražnoj komisiji.

Iz DEI-ja navode da je na 4. sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost održanog 5. i 6. decembra 2019. u Briselu istaknuta potreba završavanja nacrta zakona o VSTV-u, te o sudovima u BiH u skladu sa propisima EU.

Napominju da je prema Akionim planu za relizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije sadržano šest kratkoročnih prioriteta i 52 mjere u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

A.Dučić/Fokus.ba

Prethodni članakU BiH stiže pogoršanje vremena, očekujte padavine i niske temperature
Sljedeći članakSavjetnik Angele Merkel: Ako se ublaže restrikcije, lockdown će duže trajati