Daljina i cijena najveći problem

Podijelite vijest

sp-u-brazilu-najjeftinije-karte-u-historiji-mundijala

Od 32 zemlje učesnice Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu, Bosna i Hercegovina biće jedna od onih s najmanjim brojem navijača. U najboljem slučaju, izabranike selektora Safeta Sušića u nekoj od utakmica na stadionu moglo bi bodriti 5.000 ljudi.

Ovo su za Anadoliju istakli iz Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH (F/NS BiH) i dodali da bi “zmajevi” najveću podršku mogu očekivati u meču s Argentinom u Rio de Žaneiru 15. juna.

“Ulaznice za našu utakmicu s Argentinom na ‘Marakani’ rasprodane su odavno, što nam čini veliku čast. Mogu kazati da će na stadionu biti od 3.500 do 4.000 navijača BiH. To su i podaci na osnovu prodanih ulaznica, koje su kupovali naši građani sa bh. i dvojnim državljanstvima. U najboljem slučaju, na stadionu će biti do 5.000 naših navijača”, rekao je Adnan Džemidžić, menadžer F/NS BiH za ulaznice utakmica SP u Brazilu.

Napominje da će u susretu drugog kola grupne faze s Nigerijom, u Suiabi 21. juna, BiH bodriti manji broj navijača.

“Teški uslovi transporta su limitirajući faktor, odnosno velika udaljenost između gradova u Brazilu predstavljaće problem i našim navijačima. Sigurno je da u odnosu na meč s Argentinom, protiv Nigerije na stadionu biće 30 do 50 posto manje pristalica bh. reprezentacije”, kaže Džemidžić i dodaje da za meč s Iranom vlada najmanje interesovanje.

Menadžer N/FS BiH za ulaznice utakmica SP tvrdi da će najviše navijača BiH u Brazil doći iz skandinavskih zemalja i SAD.

“Jedan ili dva čarter avio-leta ići će u Brazil s navijačima iz BiH. Domicilnog stanovništva među našim navijačima na SP moglo bi biti 500 do 700. Nažalost, dalek je to i skup put za mnoge ljude iz BiH”, kazao je Džemidžić.

Da je SP “zabava za bogate” govore i cijene ulaznica za utakmice grupne faze, koje iznose 90, 135 i 175 američkih dolara. U svakoj narednoj rundi takmičenja cijena karata za mečeve povećavaće se za po 20 odsto, te će za finalni susret koštati od 440 do 990 dolara.

Vakcinacija

Medicinska služba hrvatske fudbalske reprezentacije pripremila je uputstvo svojim navijačima i predstavnicima medija uoči odlaska u Brazil, kako bi preventivno djelovali da eventualno ne bi oboljeli od neke bolesti karakteristične za ovu zemlju Latinske Amerike, .javili su iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

“Potencijalne bolesti u Brazilu su žuta i denga groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice, te malarija. Žutu i denga groznicu prenose komarci aktivni danju, a malariju komarci koji su aktivni predveče i noću”, navode iz medicinske službe HNS-a, te kao zaštitu od pomenutih bolesti sugerišu vakcinaciju, uzimanje zaštitnih sredstava i pridržavanje uputstava.

Nezavisne novine