Portal 072info

„Dama s kamelijama“ – roman za sva vremena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kakve sve puteve nalazi srce i kakve razloge daje sebi da bi postiglo ono što želi” jeste rečenica iz romana koja može da ga opiše na odličan način. “Dama s kamelijama” (La dame aux camélias) je najpoznatije delo Aleksandra Dime (Alexandre Dumas). Ovo je priča o ljubavi dvoje mladih ljudi, Margarete (Marguerite Gautier) i Armanda (Armand Duval). Iako su odnosi muškaraca i žena oduvek sami po sebi bili dovoljno zamršeni, ovo nije tipična priča o nesretnoj ljubavi. Margareta Gotje je mlada pariška kurtizana, visokog stasa, tamnih očiju i obrva kao naslikanih, a Armando Duval advokat i mladić iz ugledne porodice.

Njihova ljubav je od samog početka osuđena na neuspjeh. Iako je francusko društvo tog doba bilo slobodnije od ostalih, klasne razlike su uvijek postojale i poštovale se. Pojam kurtizane ne možemo da uporedimo sa pojmom obične prostitutke, jer to su uglavnom atraktivne žene koje biraju jednog imućnog čovjeka koji će da ih izdržava i nisu klasične prodavačice ljubavi. Međutim, ljepota vremenom vene, a ostaju starost, poroci, večito kajanje i saznanje da nikada neće moći da postanu majke i supruge. Ovo je priča o djevojci koja je htjela da spoji oba svijeta i mladiću koji je mislio da može da je promijeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Otkada je prvi put ugledao, Armando se zaljubljuje u Margaretu. Jačina ljubavi mu donosi status neplaćenog ljubavnika, a zatim se rađa želja da postane samo njegova, dok ljubomora postaje sve jača. Međutim, iako su bili dva sveta, a njihova ljubav nemoguća, ovo dvoje nesretnih ljudi se susreću sa još jednim velikim problemom. Opaka bolest tog doba, tuberkuloza je sve više jačala kod mlade djevojke. U cijelom romanu se prepliću razni događaji koji daju samo jedan zaključak, a to je da veličinu ljubavi i neraskidivu vezu koja postoji između dvoje ljudi, ni osuđivanje drugih, ljubomora i bolest ne mogu da izbrišu.

Da ovo nije samo još jedna ljubavna priča, svjedoči i činjenica da je Dama s kamelijama godinama bila u žiži interesovanja. Kako pozorišnih reditelja, tako i filmskih. Zahvaljujući tome, Dama s kamelijama je prenesena i na filmsko platno. Glavnu žensku ulog tumačila je Greta Garbo (Greta Lovisa Gustafsson) kojoj je ovo ostvarenje donijelo nominaciju za Oskara u kategoriji glavne ženske uloge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovaj roman je definitivno jedna od priča koja vam može promijeniti stavove o ljubavi, zato ako volite nekoga i ako želite tu osobu usrećiti pričom o vječnoj ljubavi, poklonite joj ovu knjigu.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)