Dame porijeklom iz BiH koje su se dokazale kao uspješne političarke širom Evrope

Screenshot 3 1477 32

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je iznjedrila ogroman broj ljudi koji su svojim uspjesima i radom podigli rejting drugih država, a mnogi su uspjeli zauzeti i visoke položaje u vladama i parlamentima nekih od najmoćnijih evropskih država. Generacije djece, rođene uoči ili tokom rata u našoj zemlji, rasule su se po svijetu kao ratne izbjeglice, da bi, uprkos teškim okolnostima, predrasudama i mnogim drugim teškoćama ipak postigli zapažene karijere u mnogim oblastima. Uglavnom su to bile karijere u sportu, umjetnosti ili biznisu, međutim, određeni broj njih se uspio realizirati i u politici, te zauzeti položaje u mnogobrojnim svjetskim vladama i parlamentima. Svojim uspjehom opovrgli su mnogobrojne predrasude o našoj dijaspori.

Baronesa Arminka Helić zasigurno je jedna od najuspješnijih i najutjecajnijih Bosanki današnjice. Helić je rođena 1968. godine u Gračanici, a tokom rata izbjegla je u Englesku, gdje je završila niz prestižnih škola i univerziteta i počela raditi kao savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea.

Helić slovi za jednog od najvećih stručnjaka u Britaniji za vanjsku politiku i članica je Konzervativne stranke Velike Britanije. Britanska kraljica dodijelila joj je titulu baronese i od 2014. godine je članica Doma lordova.

Visoko mjesto na listi uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH svakako zauzima i 35-godišnja Alma Zadić, porijeklom iz Tuzle, koja je imenovana za ministricu pravde u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zelenih, koja je potpisala koalicioni sporazum sa vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza.

Alma Zadić je ministrica pravde u novoj vladi Austrije Alma Zadić je ministrica pravde u novoj vladi Austrije

Zadić je je s roditeljima izbjegla u Austriju 1994. godine gdje je završila pravni fakultet, a potom studirala u New Yorku na Columbia University. Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora – pravda.

Još jedna Bosanka koja je obnašala funkciju ministrice. Riječ je o Aidi Hadžialić, koja je bila ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske koju predvodio premijer Stefan Lofven.

Aida Hadžialić je bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske Aida Hadžialić je bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske

Hadžialić je rođena 1987. godine u Foči, a u Švedsku je došla kao petogodišnjakinja sa porodicom kao izbeglica. U Švedskoj je krenula u školu, a po završetku srednje škole, upisuje pravo na Univerzitetu Lund gdje je 2010. godine diplomirala.

Sa 16 godina postaje član Socijaldemokratske unije Švedske (SSU), a prvi politički uspeh ostvaruje već 2010. godine kada je kao članica Socijaldemokratske partije izabrana u parlament grada Halmstada, a potom i za zamjenicu gradonačelnika Halmstada.

I Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške. Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač. Još kao srednjoškolka, uključila se u omladinsku partiju Unge Hoyre gdje je bila veoma aktivna.

Hannah Sumeja Atić je zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške Hannah Sumeja Atić je zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške

Kada se iz gradića, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, preselila u Bergen zbog studiranja, ponuđeno joj je da bude sekretar partije. Kasnije je bila potpredsjednica, pa predsjednica partije. U februaru prošle godine imenovana je za političkog savjetnika premijerke ove zemlje Erne Solberg.

I Sarajka Jasmina Hostert, također je kandidatkinja za parlament i to njemački Bundestag. U ratu u BiH je ostala bez ruke i poslana je u Njemačku na liječenje. Tu je završila fakultet i uključila se u partiju SPD.

Ovo su samo neki od uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH. Taj broj je mnogo veći, a vjerovatno će još rasti ako uzmemo u obzir tempo iseljavanja iz naše zemlje.

Klix.ba

Prethodni članakBh. građani umjesto migranata podižu novac koji za njih pristiže u našu zemlju
Sljedeći članakZastupnici češkog parlamenta se potukli zbog mjera protiv koronavirusa (VIDEO)