Dan džamija: 25. godina od rušenja čuvene džamije Ferhadije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prije tačno 25. godina, na današnji dan, prestalo je da kuca srce jedne ljepotice. Nadaleko lijepa džamija Fehradija, biser na obalama Vrbasa, dragulj osmanske umjetnosti koji je stoljećima oduševljavao sve one koji su pohodili naše krajeve, ubijena je mržnjom, do temelja sravnjena eksplozivom, a njezini ostaci odvezeni na smetljište. Teren na kojem je stoljećima stajala – poravnat je.

Piše: Faruk Vele

Sedmog maja 1993., kojeg Islamska zajednica u BiH simbolično obilježava i kao Dan džamija, napadnuta je kultura cijele Bosne i Hercegovine. Jer Ferhadija jeste džamija, ali ona nije samo bošnjačka, kako reče i muftija banjalučki dr. Osman ef Kozlić, već blago svih Bosanaca i Hercegovaca.

Nije zato čudo da je jedan od najljepših zapisa o Ferhadiji napravio bh. književnik Ivan Lovrenović, koji ovako piše:

“Ferhadija je bila kao fokus, zbirno mjesto, orijentacijska tačka svih urbanih smislova i gibanja. I u svakodnevnom životu i u prostoru imaginacije i kolektivnog pamćenja generacija njenih stanovnika, neovisno o njihovom vjerskom identitetu i zainteresiranosti. Fehradija je Banjoj Luci na jednak način bila isto ono što su, recimo, Sveti Duje Splitu, Aja Sofija Carigradu, Katedrala Zagrebu, Noter Dame Parizu, Begova džamija Sarajevu, katedrala Sv. Stjepana Beču, Petrova crkva Rimu”.
Ta džamija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine i jedno je uistinu od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. stoljeća. Bila je pod zaštitom UNESCO-a od 1950.

Dešavanje naroda

Danas se navršava i 17 godina i od insceniranog dešavanja naroda, napada na 300 vjernika prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu Fehradije i tadašnjeg mučkog ubistva šehida Murata Badića. Jedini grijeh tog Cazinjana bio je što je ponovo želio vidjeti lijepu Ferhadiju džamiju, najveću i najpoznatiju banjalučku džamiju – Ferhadiju.

Džamija Ferhadija - undefined
Arhiv: Džamija Ferhadija

Danas se navršavaju i dvije godine od obnove Fehradije, kada je pred očima, u prisustvu brojnih Bošnjaka, ali i brojnih Srba i Hrvata, cijelog svijeta, ova bogomolja zasjala punom ljepotom. Džamija je većim dijelom obnovljena uz donaciju Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Dan džamija je i podsjećanje na 614 džamija srušenih tokom rata u 
BiH i progon muslimana s predratnih ognjišta tokom rata od 1992. do 
1995. godine. Prema podacima Islamske zajednice BiH, u našoj državi 
tokom rata srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 
turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske srušene su čak 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane 80. Tokom kulturocida, uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u BiH prije 1992. godine.
Inače, od rata u BiH obnovljene su 452 džamije, a izgrađeno je više stotina novih džamija.

“Ovaj datum je iznimno važan za sve nas. Važno je da taj datum nikad ne zaboravimo, da ne zaboravimo da je ovdje izvršen kulturocid nad našim sakralnim objektom, kao i drugim objektima. To treba čuvati i njegovati. Uz napomenu da se mi okrećemo budućnosti, izgradnji džemata, oživljavanju života, saradnji, suživotu i svemu drugom što podrazumijeva život u BiH”, kaže za Radiosarajevo.ba dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

Mevlud i sjećanja

Podsjeća i na značaj Dana džamija za Islamsku zajednicu.

“Dan džamija u IZ u BiH svake godine obilježavamo radno, ali sa potenciranjem da te središnje aktivnosti budu u Banjoj Luci. Rijaset IZ, odnosno Uprava za vjerske poslove organizuju okrugli stol za naše imame u prostorijama Mufijstva banjalučkog pod naslovom “Dan džamija i džemata”. Fokus je na izgradnji džemata. Tradicionalno se ovdje prisjećamo 7. maja, datuma rušenja Ferhadije 1993. godine, kao i njezinog ponovnog otvaranja 2016. Godine, i to učenjem tradicionalnog mevluda. Svake godine druga medresa uči program. Ove godine će cazinska medresa Džemaludin ef. Čaušević gostovati kod nas, a gost predavač će biti i Hasan ef. Makić, muftija bihaćki. Sjećamo se i rahmetli Murata Badića, učenjem hatme, te obilazimo njegovu porodicu”, kaže za muftija Kozlić.
Najavio je za danas predramazanski komncert duhovne muzike koji će izvest Armin Muzferija i hor Ašik.

Radiosarajevo