Portal 072info

Dan kad je pao Berlinski zid

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Njemačka danas obilježava 25. godišnjicu od pada Berlinskog zida.

Lanac osvijetljenih balona dugačak 15 kilometara biće pušten u vazduh duž bivše granice dvije Njemačke, otprilike u vrijeme kada je 9. novembra 1989. saopštenje visokog komunističkog zvaničnika podstaklo niz događaja koji su vodili rušenju jednog od najistaknutijih simbola Hladnog rata, piše AP.

Pad Berlinskog zida, koji je dijelio ovaj grad 28 godina, bilo je “tačka bez povratka… odatle, stvari su krenule ka potpuno novom svjetskom poretku”, rekao je direktor fondacije Berlinski zid Axel Klausmeier.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, otvoriće danas muzej na mjestu gdje se nalazi jedan od nekoliko netaknutih dijelova Berlinskog zida.

“Čak i danas kada hodam kroz Brandenburšku kapiju, ostao je osjećaj da to nije bilo moguće niz godina mog života, i da sam morala da čekam 35 godina na ovaj osjećaj slobode. To je promijenilo moj život”, rekla je Merkel prošle sedmice.

Sadašnja kancelarka bila je među hiljadama Istočnih Nijemaca koji su krenuli na zapad, pošto je portparol Politbiroa, Günter Schabowski na konferenciji za novinare objavio da će Istočnim Nijemcima bitidozvoljeno da putuju u Zapadnu Nemačku i zapadni dio Berlina.

Graničari nisu dobili naređenje da dozvole bilo kome prelaz, ali su odustali od zadržavanja gomile.

Do ponoći, svi granični prelazi su bili otvoreni, a Njemačka na putu ujedinjenja za nešto manje od godinu dana, 3. oktobra 1990.

Krajem osamdesetih godina, pokretačka snaga je stvorena protiv istočnonjemačke vlade, a protesti koji su počeli u Leipzigu, proširili su se do istočnog Berlina.

Kada su vlasti olakšale zabranu putovanja, desetine hiljada ljudi okupilo se sa istočne strane Zida, koji je 9. novembra probijen, bez i jednog ispaljenog metka.

Radiosarajevo.ba/cazin.net

Podijelite članak