Dan nakon protesta boraca: Mnoštvo pitanja bez odgovora

Dan nakon protesta boraca: Mnoštvo pitanja bez odgovora

U jutarnjim satima nakon dolaska pripadnika Federalne uprave policije, demobilisani borci Armije BiH povukli su se sa puteva u Federaciji BiH koje su držali u blokadi gotovo 20 sati. Na pojedinim dionicama samo tragovi da se nešto dešavalo. Na Ivan Sedlu dugo trajali pregovori da se dionica prema Mostaru otvori. Demonstranti nervozni.

“Pejsmajker imam ugrađen. Mene slobodno udaraj. Valjda će moje dijete imati socijalu kada me ti ubiješ. A ja u tvoje ruke neću”, govorio je Amir Sultan, demobilisan borac Armije BiH.

Ipak, na kraju je i ova dionica otvorena, bez incidenata. Zašto su borci blokirali saobraćajnice, već je poznato. Međutim, ono o čemu se priča dan poslije je, ko je organizovao borce. Demobilisani borci kažu da su se sami organizovali, aktuelna vlast misli drugačije. U Federalnom ministarstvu su sigurni kako je blokada cesta u Federaciji bila osmišljena.

“Postoje tačno operativni podaci, koji u ovom momentu ukazuju na to, da postoje određena lica, koja se vežu za određene političke opcije i koje su na neki način čak i plaćali autobuse I na neki način dirigirali, ali to je sve u fazi istrage”, kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Ko je dirigovao blokadama i slao autobuse borcima, Čampara kaže nije pravo vrijeme da se govori o imenima. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Edin Mušić bio je nešto konkretniji.

“Kad se uđe u komunikaciju s tim ljudima, vidite da je to strašno dobro umreženo i uvezano. Po nekim procjenama centar tog dešavanja je u Širokom Brijegu.”

“Zaboravljeni branitelji/borci BiH – “Ne govori istinu. Edin Mušić je jedan od najodgovornijih. Trebao je da zakaže sjednicu Parlamenta do 28. februara. Da je zakazao ne bi bilo boraca na putevima, ni policije”, rekao je Drago Grbavac iz udruženja Zaboravljeni branitelji/borci BiH.

Ne zna se ko koordiniše iz tog navodnog centra, ne zna se politički subjekt ili više njih. Prozvanim se osjetio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji odbacuje špekulacije kako stoji iza ovih blokada.

“Režimski mediji, politički policajci i priljepci već cijelo desetljeće meni, čak i krivično pokušavaju podvaliti takvu ulogu. Nema potrebe za podsjećanjem na opravdanu pobunu naroda u februaru 2014. godine ili ranije demonstracije boraca pred Vladom FBiH, koje se i danas u organizacionom smislu žele pripisati meni.Savez za bolju budućnost podržava borce, ali ih ne organizira, niti je to uopće potrebno.”

Borci na blokadama su u nekoliko navrata prozivali predsjednika SDA Bakir Izetbegovića da je jedan od odgovornih za njihovu situaciju. On dan kasnije ne komentariše prozivke, ali poručuje da se svakom bivšem borcu u FBiH mora pomoći,ali…

“U BiH mora biti reda i zakona. Ne može se mimo zakona blokirati život i dalje se degradirati situacija u zemlji. Ne mogu se i neće se blokirati magistralne ceste”

Građani koji su satima bili blokirani otišli su kućama nakon što su se borci povukli. Blokirana je još petlja Šićki brod u Tuzli. Ostala su brojna otvorenja pitanja bez trenutnih odgovora.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica