Portal 072info

Dan otvorenih vrata u KBZ, pregledi glave i vrata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Društvo može i mora učiniti više za laringektomirane osobe. U Kantonalnoj bolnici prošle sedmice održan je, po četvrti put zaredom, Dan otvorenih vrata kao dio obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata. Tim povodom, članovi hora laringektomiranih osoba “Optimisti” iz Zagreba, su u holu bolnice priredili performans po kojem su njegovi članovi poznati u cijelom svijetu. Osoblje i pacijenti KBZ-a su u jedan glas zapjevali s gostima hitove, a osim osmijeha, vidna je bila i snažna želja za životom. 


Prema riječima mr Tamare Živković-Ivanović, logopeda u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, potpredsjednice Hrvatske zajednice laringektominiranih, i voditeljice hora, cilj alaringealnog pjevanja, kao vrhunca rehabilitacije i resocijalizacije oboljelih koji su, uglavnom zbog raka grla, izgubili svoj prirodni način govora, je ohrabriti laringektomirane osobe u njihovim teškim životnim izazovima..

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

vijest-22-04-2016-10

“ Misija našeg hora I glavna uloga jeste motivacijska za pacijente. Hor je nastao prije 11 godina, a ideja se rodila kada sam razgovarala s jednim pacijentom i on mi je rekao kako mu se bliži unukov rođendan i kako mu izrazito teško pada što ne može pjevati. Zamislio me je, i ja sam pomislila “Zašto da ne?!”. Članovi koje vidite nisu svi koji su u horu i oni predstavljaju svih hiljadu  laringektomiranih u Hrvatskoj. Ono što bih voljela naglasiti jeste da kvaliteta života uz dobru stručnu pomoć, ne bi uspjela da nemaju dostupnost pomagala koja im omogućavaju disanje i govor. Upravo zbog toga apeliram na nadležne u zdravstvu u BiH da nešto pokrenu kako bi njihovi pacijenti imali barem slična prava i uvjete kao što je slučaj kod nas. Mi smo se uz puno muke izborili da naši pacijenti budu izrazito dobro opskrbljeni pomagalima. Znate, moramo biti svjesni da ova bolest može pogoditi bilo koga od nas”, rekla je Živković-Ivanović. .

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Zagrebačkog kluba laringektomiranih Branko Pašić, član hora, rekao je da je najvažnije, nakon operacije, nastaviti sa životom. Operisan je prije deset godina.
“ Osim što pjevamo, mi i plivamo. Imamo aparate za plivanje. Trudimo se uživati. Družimo se, aktivni smo, posjećujemo druge bolesnike. Popričamo s ljudima koji se bore s istim, dajemo im volju za život. Najbitnije je shvatiti da nema predaje”, poručio je Pašić .

Dan otvorenih vrata, koji je trajao šest sati, iskoristili su brojni građani koji su u redovima čekali  specijalističko-konsultativne preglede bez uputnice ili prethodnog naručivanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

kbze.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija