Dan šarenih čarapa: Podrška osobama sa Downovim sindromom

Na današnji dan, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Down sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, a datum je izabran kako bi označio jedinstvenost ovog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma i podjednako se upotrebljava sa sinonimom Down sindrom.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Oslobodjenje.ba