Portal 072info

Dan sjećanja na žrtve Srebrenice u BNP Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica i ove će godine organizovati prigodan program kojim će dati svoj simboličan doprinos obilježavanju dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Naime, u saradnji sa Izdavačkom kućom „Vrijeme“ i Univerzitetom u Zenici, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u srijedu, 10. jula u 20 sati biti upriličen javni razgovor povodom objavljivanja knjige „Srebrenica MCMXCV“. 

​Srebrenica je nesumnjivo jedan od općeprihvaćenih simbola rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i simbol ljudskog stradanja i anticivilizacijske politike u Evropi na kraju 20. stoljeća. Možda i najteže pitanje s kojim se suočava jedna zajednica nakon pokušaja njezina potpunog uništenja jeste pitanje kako pamtiti zločin ovakvih razmjera!? Kakvo je mjesto srebreničkog genocida u kolektivnom, komunikativnom i kulturnom pamćenju Bosne i Hercegovine, ali i pamćenju Evrope i svijeta? Kako strategiju kulturnog pamćenja orijentirati tako da srebrenički genocid postane simboličko mjesto globalne nepravde, zločinačke politike te sumraka civilizacije!? Sve su to pitanja koja nadilaze granice bosanskohercegovačke kulturne i političke zajednice. 

U ediciji Kulturno pamćenje Izdavačke kuće „Vrijeme“Zenica na bosanskom i engleskom jeziku objavljena je knjiga „Srebrenica MCMXCV“, a tim će povodom u zeničkom BNP-u, u znaku obilježavanja sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, govoriti autor Emir Suljagić, dizajner Kenan Zekić, univerzitetski profesor Enis Omerović i izdavač Muamer Spahić. Događaj će moderirati i voditi Selvedin Avdić, poznati zenički književnik, a dijelove iz knjige će govoriti glumica Dženana Džanić.

Podijelite članak
  • 13
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box