Danas će biti poznata imena ministara u Vladi FBiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Koalicione političke stranke, Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Demokratska fronta (DF) danas bi se trebale očitovati u vezi imena kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH.

Nakon više od pet mjeseci od dana održavanja Općih izbora u BiH, lideri koalicionih stranaka koje čine većinu na državnom i federalnom nivou, uspjeli su postići dogovor oko podjele ministarstava u Vladi Federacije BiH.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić nakon četiri sastanka dogovorili su raspodjelu federalnih resora na principu da će HDZ, SDA i DF dobit po pet federalnih ministarstava, dok će jedno ministarstvo biti zajedničko, odnosno imenovat će ga premijer Federacije BiH na prijedlog HDZ-a. Saglasnost sa ovim imenovanjem morati će dati i ostale dvije stranke u procesu formiranja vlasti.

Sporno šesto ministarstvo je Ministarstvo finansija i na ovu poziciju će, kako je potvrdio Dragan Čović, HDZ BiH kandidovati Jelku Miličević.

HDZ-u je također pripalo i Federalno ministarstvo pravde, Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo kulture i sporta.

Iako Stranka demokratske akcije još uvijek nije kompletirala imena svih kandidata za ministre u Vladi FBiH, Izetbegović je u petak kazao da je Predsjedništvo ove stranke potvrdilo da će Aljoša Čampara biti ministar unutrašnjih poslova, Edin Ramić će se naći na čelu Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe, dok će Šemsudin Dedić u naredne četiri godine voditi ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Stranka demokratske akcije dobila je još Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Iz SDA su kazali da bi imena kandidata za ova ministarstva trebala biti poznata danas.

DF-u su pripala četiri ministarstva i to Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Također, SDA i DF trebale bi danas saopćiti i ime kandidata za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata kojeg će zajednički imenovati ove dvije stranke.

GODISNJICA
MARKETING