Danas dvogodišnjica od nezapamćenih poplava u BiH

Danas se navrašavaju dvije godine od nezapamćenih poplava i kataklizme koja je zahvatila Maglaj, Doboj, Bosanski Šamac, Domaljevac,Gračanicu, Orašje, Bijeljinu…

 

S jedne strane udarila Bosna, s druge Sava, s treće Drina, ali i lokalni potoci, jer kiša je danima lila kao iz kabla.

Njemački stručnjaci su analizom sa satelitskih snimaka tvrde da je tih dana iznad BiH i Srbije, dugo vremena na jednom mjestu stajalo polje niskog pritiska „Ivet“ i to je po njima bio razlog majskih poplava.

Pomahnitale rijeke koje su se izlile iz svojih korita, nosile se sve pred sobom, rušile kuće i fabrike, nosile mostove, željezničke pruge, rušile škole, domove zdravlja, sportske dvorane, farme i stoku. Nažalost, u poplavama je stadao znatan broj ljudi, mnogi su ostali beskućnici. Zastrašujuće vijesti stizale su sa svih strana, apelovalo se za pomoć i spas.

Obnova uništenog je krenula, a pomoćje stizala najviše iz inostranstva. Ljudska solidarnost se pokazala u svom punom obimu. Danas, dvije godine kasnije, “skoro da se ne vide „ožiljci“ od poplava, klizišta, grada.

-Mislili smo gotovo je sa našom fabrikom. Sve je plivalo u vodi, mašine, repromaterijal, salon namještaja. Šteta je procijenjena na 8 miliona maraka. Zahvalan sam svojim radnicima koji su danonoćno radili i fabriku namještaja „Jadrinu“ vratili u život, te smo, danas u radni odnos primili novih 70 radnika- kaže direktor Ramiz Grapkić.

Sredstvima UNDP i uz pomoć drugih donatora u Doboju su obnovljene mnoge javne ustanove.

Nedavno je useljeno dječije obdanište, a sutra se otvara obnovljena zgrada Narodne bibiloteke u ovom gradu.

Izgrađen je odbrambeni zid od rijeke Bosne.

U Bosanskom Šamcu holandska nevladina organizacija „Proplan“ obnovila je cijelu ulicu „Donja Mahala“. U Gradačcu, Gračanici i Bijeljini USAID gradi tri velika nova naselja.

No, to sve nije dovoljno, jer još i danas se osjete posljedice od poplava. I danas svi oštećeni nisu došli pod svoj krov nad glavom. Ljudi koji su od klizišta osteli bez svojih kuća u Alićima, MZ Kosova kod Maglaja ne mogu dobiti obećanu pomoć, pa danima blokiraju općinu Maglaj.