Danas dženaza Raifu Čamdžiću: Iza poginulog rudara ostali supruga i maloljetni sin

F272ED30 61AB 456B 8F2A 3C2B06CAA938

Rudar Raif Čamdžić (40) poginuo je u nesreći koja se dogodila u subotu oko 19.30 sati u Rudniku uglja “Đurđevik”, dok je Hasan Kadirić (30) povrijeđen i trenutno se nalazi u UKC-u Tuzla, gdje mu je dijagnosticirana kontuzija pluća uzrokovana povredom.

U trenutku nesreće u jami su bila četvorica rudara. Do nesreće je, najvjerovatnije, došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja zatrpalo je rudare.

Bol majke

Kako je za „Avaz“ rekao predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić, nakon svega što su proživjeli u posljednjih 15 dana, od protesta do sastanaka, sve rudare je mnogo potresla ova vijest.

– Bio sam kod porodice stradalog Čamdžića. Iza njega su ostali supruga, sin srednjoškolac, majka, brat. Užas šta se desilo. Supruga i sin su shrvani od bola, potreseni su i roditelji od supruge. Bol koju je ispoljavala majka, to je bilo… – jedva nam je prepričao Husić.

Kaže da su mu članovi porodice stradalog rudara rekli da imaju razloga biti ponosni i da će sakupiti snage da nastave dalje.

– I poslije takvih riječi imamo razloga reći da je naš izbor otpor i da ćemo se boriti – dodao je Husić.

Kontuzija pluća

Na mjestu nesreće bio je i federalni rudarski inspektor koji će Tužilaštvu dostaviti izvještaj o uzrocima i drugim okolnostima vezanim za nesreću. Povrijeđeni rudar je smješten u Jedinici intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla. Priključen je na respirator i konstatirana mu je kontuzija pluća.

– Rudarski posao je veoma opasan, borite se s prirodom i uvijek smo tražili samo dva uvjeta. Nažalost, svjesni smo, i kada bismo sto posto modernizirali rudnike, da postoji mala mogućnost da se dese ovakve situacije, ali smo sigurni da bismo modernizacijom izbjegli ovakve i slične stvari – kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika “Kreka”.

Danas dženaza

Raifu Čamdžiću, rudaru koji je preksinoć poginuo u rudarskoj nesreći u RMU Đurđevik, danas će biti klanjana dženaza.

Dženaza će se klanjati u mjestu Brezik u 14:30 sati nakon ikindije namaza. 

IZVORAvaz
  • OZNAKE
  • d
Prethodni članakJedna od kreatorki vakcine “AstraZeneca”: Covid nije gotov i sljedeća pandemija bi mogla biti smrtonosnija
Sljedeći članakTUŽILAŠTVO IZ ZENICE ODBILO da istražuje kriminal u predmetu “Dženan Memić”, pa uhitili Kasumovića, koji je branio interes Grada Zenice!