Portal 072info

Danas je 1. maj, Međunarodni praznik rada

Danas se u cijelom svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada. U velikom broju država radnici će na ulicama, velikim protestima upozoriti na ono čime nisu zadovoljni, šta bi trebalo mijenjati. oglas

Praznik rada obilježava se 1. maja u spomen na čikaško krvoproliće 1886. godine kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.

Naime, 1. maja 1886. godine u Čikagu je protestiralo oko 40.000 radnika koji su isticali zahtjeve simbolizirane u 3 osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Čikagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti.

Već od sljedeće, 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva, a kao simbol radničkog bunta prihvaćen je crveni karanfil.

Godinama unazad, u Bosni i Hercegovini se ovaj praznik ne doživljava na taj način. Rijetki su oni koji demonstracijama traže svoja radnička prava, ovaj dan uglavnom provodi se veselo, uz roštilj, grah i druženje.

Uprkos lošim vremenskim prilikama i ovaj prvi maj u Bosni i Hercegovini se provodi na tradicionalan način.

Podijelite članak
  • 17
    Shares