Portal 072info

Danas je 1. maj, Međunarodni praznik rada

Danas se u cijelom svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada. U velikom broju država radnici će na ulicama, velikim protestima upozoriti na ono čime nisu zadovoljni, šta bi trebalo mijenjati. oglas

Praznik rada obilježava se 1. maja u spomen na čikaško krvoproliće 1886. godine kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, 1. maja 1886. godine u Čikagu je protestiralo oko 40.000 radnika koji su isticali zahtjeve simbolizirane u 3 osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Čikagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Već od sljedeće, 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva, a kao simbol radničkog bunta prihvaćen je crveni karanfil.

Godinama unazad, u Bosni i Hercegovini se ovaj praznik ne doživljava na taj način. Rijetki su oni koji demonstracijama traže svoja radnička prava, ovaj dan uglavnom provodi se veselo, uz roštilj, grah i druženje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos lošim vremenskim prilikama i ovaj prvi maj u Bosni i Hercegovini se provodi na tradicionalan način.

Podijelite članak
  • 17
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME