Danas je Dan džamija: Sjećanje na rušenje banjalučke Ferhadije

a 6
Podijelite vijest

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj je proglašen Danom džamija, a u medžlisima širom BiH bit će obilježen ovaj dan.

Ovaj datum je odabran jer je 7. maja 1993. godine u 03.05 sati srušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci. Ferhadija je sagrađena 1579. godine, a dao ju je sagraditi bosanski namjesnik Ferhat-paša Sokolović. Bila je pod zaštitom UNESCO-a, a njeno rušenje sastavni je dio plana o uništavanju objekata duhovne i materijalne kulture muslimana.

Izložba slika

Povodom obilježavanja 7. maja, Dana džamija, između ostalog, u Gračanici će biti priređena izložba slika pod nazivom „Gračaničke džamije“.

Podsjetimo, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vjerskih objekata.

Mnoge srušene džamije su bile uvrštene u kulturnu baštinu BiH ili su bile proglašene nacionalnim spomenicima u našoj državi. Institucije Islamske zajednice će Dan džamija obilježiti prikladnim aktivnostima i programima, a u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i instrukcijama Islamske zajednice.

Obilježavanje Dana džamija počelo je 1. maja jedinstvenom hutbom koja je pročitana u svim džamijama u Bosni i Hercegovini.

Na udaru neprijatelja našla se i Ahmed-pašina džamija, u narodu poznata kao Bijela džamija u Gračanici, koja je izgrađena u 16. stoljeću. Munaru ove džamije srušila je granata ispaljena s Ozrena 7. oktobra 1995. godine.

Stare fotografije

Međutim, izgrađena je nova munara, a obnovljena je i oštećena zgrada džamije.

 – Kako bismo se u mubarek danima ramazana sjetili ovog događaja, ali i svih porušenih džamija te kako bi stariji zadržali sjećanja, a mladi stekli nova znanja o postojanju i izgledu starih džamija, danas će biti otvorena izložba. Zna se da je svaka gračanička mahala imala svoje džamije. Džamija na Lipi je nacionalni spomenik i danas služi svojoj namjeni, džamija na Čirišu ima drvenu munaru, a nove džamije u Gračanici sagrađene su na Hajdarevcu te Šarena džamija i džamija Drafnići – kazao je za „Avaz“ glavni imam MIZ Gračanica Smajo ef. Mustafić.

Autor izložbe je akademski slikar iz Gračanice Semir Osmanhodžić, a slike su nastale na osnovu nekih starih fotografija ili pisanih podataka.

Fotografije 12 džamija bit će ukras dershhane u Osman-kapetanovoj medresi u Gračanici.

Program svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije održan je 7. maja 2016. godine, čime se ističe i simbolizira bolji i novi početak.


Podijelite vijest