Danas je Dan zaljubljenih: Sretno vam Valentinovo

U cijelom svijetu danas se obilježava 14. februar, Dan zaljubljenih, praznik koji korijene ima u legendi o svetom Valentinu, svećeniku što mu je prema predanjima glava odrubljena jer je tajno vjenčavao zaljubljene parove u 3. stoljeću.

Ljubav je morala da dobije svoj praznik, a riječi ljubavi moraju da se kažu, jasno i na razne načine.

Sjajna priča prati Dan zaljubljenih

Kada je imperatoru Klaudiju Drugom, nestalo vojnika za nova osvajanja, on je zabranio vjenčanja, vjerujući da će muškarce privoljeti na oružje i borbu samo ukoliko ih otrezni od ljubavi prema ženama. Sveštenik Valentin je toj carevoj zabrani rekao ne i nastavio da vjenčava mladiće i djevojke, tajno. Njegova borba za ljubav je trajala do 14. februara 269. godine, kada je ubijen. Nastavljena je i posle njegove smrti jer su stari Rimljani dan njegove smrti proglasili danom ljubavi.

Ovaj praznik prati izvjesno osporavanje, pravoslavni vjernici insistiraju na tome da se danas obilježava dan Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinogradara. Pripadnici katoličke vjeroispovesti na današnji dan slave Svetog Valentina. Na dan zaljubljenih najbolje je da se spoji vino i ljubav. Ne može da nastane ništa loše.

Copy

Današnji Dan zaljubljenih je sjajna prilika da osobi do koje vam je to stalo to i saopštite, uz čestitke koje smo spremili za vas učinićete to najoriginalnije na svjetu.

– Da li da kažem: “Volim te?”, “Da li da kupim praktičan ili neobičan poklon”, “Da li da proslava bude baš velika ili ispunjena samo sitnicama ?”, samo su neka od pitanja koja danas muče zaljubljene.

Namejre su najbolje – da se voljena osoba iznenadi na najbolji način. Na dan kad i religijske podjele, i borbe oko Svetog Trifuna i Svetog Valentina, padaju u vodu, i kad se jednostavno slavi ljubav,  važno je da leptirići iz stomaka “isplivaju” na površinu.

A šta je riječitije od samih riječi i šta je slikovitije od samih slika? Takve su naše čestitke, kažu mnogo, i dovoljno. I zaljubljene oslobađaju dilema.

U njima nema dvosmislenosti, ni opterećenja “prevelikim emocijama”, koje skliznu u patetiku. Sve je direktno baš kao što je i ljubav, makar ona prava.

Neki među vama će reći da su baš kul, a neki će kad ih vide, pomisliti: “Baš te riječi sam tražio/la”.

Prethodni članakDNEVNI HOROSKOP 14.02.2015.
Sljedeći članakSve za ljubav: Zeničanin supruzi donirao bubreg za 40. godišnjicu braka