Danas je Međunarodni dan Crvenog križa: Naša borba za humanost ne prestaje

c 4
Podijelite vijest

Svake godine 8. maja širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ovaj datum obilježava se u znak rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Ujedno, ovim datumom počinje sedmica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja.

Ove godine širom svijeta, ovaj za nas značajan datum, obilježavamo sloganom “Zajedno smo nezaustavljivi” (Together we are unstoppable).

Ponosni smo što pripadamo najvećem i najznačajnijem humanitarnom pokretu čiju pomoć i podršku je tokom protekle godine dobila svaka 12 osoba u svijetu – navode iz Crvenog križa FBiH.

"Zajedno smo nezaustavljivi"
“Zajedno smo nezaustavljivi” Foto: Crveni križ FBiH

– U periodu iza nas, a i danas, pokazajemo da smo najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednim situacija, od snježnih padavima, poplava, migracija, pa do, nažalost, još uvijek prisutne pandemije koronavirusa. Značajna humanitarna pomoć, veliki broj socijalnih i drugih usluga, psiho-socijalna podrška građanima, migrantima, zdravstvenim i socijalnim institucijama i sistemu civilne zaštite dokaz su toga.

Crveni križ Federacije BiH u strukturi ima oko 2.500 volontera i oko 23.000 članova.

– Naša borba za humanost ne prestaje, ona je konstantna. Iz dana u dan radimo više, pomažemo više i sve je više onih koji žele biti dio ove velike humane porodice – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.


Podijelite vijest