Portal 072info

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

Forum civilnog društva o memorijalizaciji nestalih osoba koji okuplja predstavnike Udruženja porodica i ostale aktiviste s područja BiH, danas organizira javne aktivnosti, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Učesnici aktivnosti okupit će se na Trgu Djece Sarajeva nešto prije 12.00 sati, prošetati do zgrade Parlamentarne skupštine BiH, a zatim se vratiti natrag na Trg Djece Sarajeva noseći “siluete nestalih osoba”.

Ove siluete, koje su dizajnirali članovi Foruma, kreativan su i upečatljiv čin kojim se želi pokazati kako je živjeti bez svojih voljenih.

Prije početka šetnje do zgrade Parlamenta BiH, učesnici će, kako je najavljeno, razgovarati s predstavnicima medija i objasniti ključne probleme koje Forum traži da budu riješeni.

Neki od njih uključuju važnost organizovanja zajedničkih događaja posvećenih sjećanju na nestale kao i ostale aktivnosti koje okupljaju ljude iz različitih zajednica i dijelova države, te ljude različitih dobnih i spolnih skupina.

“Time što su zajedničke i kreativne, ovakve memorijalizacije mogu pomoći onima koji su pretrpjeli bol zbog nestanka voljenih uslijed sukoba, te kreirati uslove u kojim je moguće krenuti naprijed u život” – saopćila je Međunarodna komisija za nestale (ICMP).

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box