Portal 072info

Danas je Međunarodni dan studenata

studenti_241886S1

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan studenata kao sjećanje na događaje koji su se desili 1939. godine kada su nacisti u koncentracijske logore deportirali više od 1200 studenata Praškog univerziteta. Međunarodni dan studenata je od tada postao simbol za studentska stradanja po cijelom svijetu.

17. novembra 1941. godine se prvi put obilježio Međunarodni studentski dan.

Tog dana se sjećamo i drugih događaja koji su povezani sa studentskim nemirima. Godine 1973. su oružane sile grčke vojne hunte napale na zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata je predstavljao početak kraja diktature, koja je trajala do jula sljedeće godine. Zbog tih događaja Grčka je 17. novembar proglasila kao dan grčkih studenata.

17. novembra 1989. godine se dogodio i otpor čeških studenata u Čehoslovackoj. Češki i slovački studenti su se suprostavili vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunističkog režima. Njihov otpor je predstavljao početak takozvane baršunaste revolucije, koja je pomogla padanju režima. U Češkoj i Slovačkoj se ti događaji povezuju s borbom za slobodu i demokraciju.

Podijelite članak