Screenshot 1 4
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 2, 2021 @ 12:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša u južnim i jugozapadnim područjima. Tokom dana, padavine se očekuju i u ostalim dijelovima.

U planinskim područjima će biti sa susnježicom i snijegom dok se intenzivnije padavine očekuju u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni.

Narandžasti meteoalarm za “intenzivnije padavine” izdat je za područja Hercegovine i jugozapadne Bosne. Najavljene količine padavina su od 40-60 l/m2, lokalno i do 70 l/m2.  Na snazi je upozorenje hidrometeoroloških službi na lokalne bujice! Vjetar će biti umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera.

image

Prema riječima meteorologa Nedima Sladića sutra nam već stiže nova promjena vremena koja donosi nove padavine i snijeg.

Tekst se nastavlja nakon reklame

-Preko naših krajeva će u noći na petak uslijediti zahlađenje koje će donijeti već spomenuta fronta, a u prizemlju će se ciklona iz Italije premjestiti preko naše zemlje sjeveroistočnije, međutim, u Jadranu će se formirati sekundarni centar koji će odmicati prema jugoistoku.  Sukobljavanje visinskih strujanja, kao i utjecaj orografije terena, doprinosit će intenzitetu padavina budući da će hladni zrak potiskivati topliji uz izraženije hlađenje, pa će obilnog snijega u početku nerijetko biti u višim planinskim predjelima, posbeno na planinskim prijevojima gdje se uz jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar očekuju i vijavice, kao i na području Sarajevsko-romanijske regije, naročito u njenim višim dijelovima. Snijeg će se spustiti i do sjevera i sjeveroistoka Hercegovine, a na njenom jugu zadržat će se kiša, a u većem dijelu Bosne formirat će se snježni pokrivač, kazao je Sladić.

LIDER