Danas je sjećanje na bosansku Olimpijadu

Tačno prije 31 godinu, u Sarajevu su otvorene XIV zimske olimpijske igre. Bilo je to neko drugo vrijeme, vrijeme u kome nam je definitivno postalo jasno da smo postali dio savremenog svijeta, vrijeme radosti, elana i dobre volje.

Trideset i jednu godinu kasnije, od Olimpijade su ostali uništeni objekti, podijeljen olimpijski grad i tako malo nade da ćemo opet biti dio savremenog i uređenog svijeta koji živi u dobu radosti, elana i dobre volje.

Zbog toga posežemo u sjećanja, pred oči nam dolazi otvaranje Olimpijskih igara, super posjećena olimpijska borilišta, ljudi dobre volje, srebrena medalja, tada našeg Slovenca Jure Franka, hiljade turista iz cijelog svijeta.

Iako neki govore kako se vrijeme Olimpijskih igara nikada neće ponoviti, nepopravljivi optimisti kažu da to nije istina. Evropske igre mladih (EYOF) već će 2017. godine dovesti u oba Sarajeva talentirane sportiste, a Olimpijska zastava već je ponovo, nakon 31 godinu, predstavljena građanima.

Treba vjerovati da će taj Olimpijski duh i geslo “citius, altius, forcius” početi da važi u svakodnevnom životu u BiH, što će donijeti vrijeme životnog elana, dobre volje, vrijeme radosti. U konačnici, postali bi ponovo dio savremenog perspektivnog svijeta, što će u jednom trenutku opet “izroditi” Olimpijske igre.

Danas je vrijeme za sjećanje, vrijeme za ponos. Vrijeme za spoznaju šta sve u BiH može biti napravljeno kada građani rade zajedno…. Danas je godišnjica XIV Olimpijskih igara u Sarajevu.

bhrt.ba