Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja – najmlađe motivirati da cijene svoj osmijeh

71050281 200A 421E 921E 4F00CE38BA15
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetski dan oralnog zdravlja (eng. World Oral Health Day, WOHD) svake godine se obilježava 20. marta, kada se promoviše i razvoj svijesti o važnosti i brizi o oralnom zdravlju, te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) svake godine obilježava ovaj dan koji je usmjeren na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oboljenja usne šupljine, te usmjeravamo pažnju na cijelu populaciju, počev od ranog djetinjstva. Za oralno zdravlje bitno je kreirati zdravstvene politike, koji imaju svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.

ČITAJ JOŠ:  Dvije milijarde ljudi nema pristup redovnoj i zdravoj hrani

Prethodnih godina Služba za školsku higijenu provodila je radionicu Oralno zdravlje” u svim predškolskim ustanovama na nivou Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), a u saradnji sa Curaproxom, koji su uz odrađenu radionicu o pravilnom pranju zubića, našim mališanima  najstarijih vrtićkih grupa na poklon donirali četkice za pranje zubića.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, obilježava s ciljem da se motivira populacija da cijene svoj osmijeh, vode brigu o svojim zubima, te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.

ČITAJ JOŠ:  Kako izbjeći sunčanicu i posljedice toplotnog udara, te šta učiniti ukoliko vas “pogode”

COVID-19 je promijenio način društvenog života, tako da se obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja može iskazati na razne kreativne načine za djecu i odrasle, doprinoseći na taj način globalnom pokretu očuvanja sopstvenog zdravlja.

Kroz Svjetski dan oralnog zdravlja želimo potaknuti promjenu, pokrenuti se, poboljšati zdravlje na ličnoj razini, i uključiti sve “Partnere u zdravlju” kao ključne osobe u ličnoj edukaciji i zaštiti oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je prevencija veoma važna, a rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod.

ČITAJ JOŠ:  Zbog sankcija stoji zarobljeno više od 8000 luksuznih automobila

Briga o oralnom zdravlju počinje u ranom djetinjstvu, briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tokom cijeloga života. Služba za školsku higijenu već dugi niz godina preventivno djeluje na području našeg kantona i u svim školama i predškolskim ustanovama.

GODISNJICA
MARKETING