Portal 072info

Danas je svjetski dan zdravlja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

images

Prilikom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije i to 07. aprila 1948. godine posebna i izrazito velika pažnja se svake godine posvećuje obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, čime se želi na globalnoj razini obavijestiti širu društvenu zajednicu i naglasiti važnost određenog zdravstvenog problema, kao i to koliko je bitno vaše zdravlje u vašem životu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz to, svjetski dan zdravlja, 7. april pored toga je i prilika za dodatnu, potpunu promociju zdravlja i prevenciju i to organizovanjem raznih događaja i javno-zdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom pa je tako “Otpornost na lijekove” bio u 2011. godini, “Starenje i zdravlje” u 2012. godini i usredotočen na podizanje razine svijesti svih građana o tome što svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje tokom cijele godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine Svjetski dan zdravlja ima za temu transmisivne i parazitarne bolesti, koje prenose vektori, a održava se pod sloganom “Mala bića, velika prijetnja”.

Svake godine u Europi od ovih transmisivnih bolesti oboli oko 77 hiljada ljudi, a u razdoblju od 1990. do 2010. godine u Europi je oboljelo oko 1,5 miliona ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavni cilj ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je povećanje svijesti građana o mogućnostima i prijetnjama vektora.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME