Danas katolici obilježavaju Dušni dan

Danas katolici obilježavaju Dušni dan

Zenica

Svake godine vjernici katoličke vjeroispovijesti obilježavaju Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih kada se sjećaju svojih pokojnika i svih onih koji nisu s njima na ovom svijetu.

Tim povodom će katolički vjernici širom Bosne i Hercegovine danas moliti za duše svojih dragih pokojnika, paliti svijeće na grobovima te prisustvovati misi.

Inače, Dušni dan se, kako piše Fena, obilježava se i u Engleskoj Crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama.

Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilo službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.

Španije je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE