Portal 072info

Danas nova Vlada Federacije BiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je imenovao novi saziv Vlade FBiH uz suglasnost potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas poslijepodne trebao bi na sjednici u Sarajevu i potvrditi novu Vladu FBiH.

Dopremijeri Miličević i Mandilović

U novoj Vladi FBiH premijer će biti Fadil Novalić (SDA), ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (SDA), ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH), ministrica finansija Jelka Miličević (HDZBiH), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZBiH), ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF), ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (SDA), ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević (SDA), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZBiH), ministrica obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović – Dilberović (SDA), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZBiH), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), te ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF). Dopremijeri će biti ministrica Miličević i ministar Mandilović.

Čavara, Mahmutbegović i Dunović su jučer prije potpisivanja odluke o imenovanju održali konsultacije sa mandatarom Fadilom Novalićem i kandidatima SDA, HDZ-a BiH i DF-a za nove federalne ministre.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da smo konsultacije obavili uspješno, svi kandidati imaju jako kvalitetne i uspješne aktivnosti koje su dosad obavljali, što daje nadu da će i naredne veoma odgovorne poslove u Vladi Federacije obaviti maksimalno korektno, odgovorno i u interesu svih građana Federacije BiH, kazao je predsjednik Federacije nakon konsultacija.

Predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH prvo su došli kandidati za ministre iz SDA.

– Kad dobijemo potvrdu od Predstavničkog doma, moći ćemo govoriti u funkciji ministara. Mi još nismo potvrđeni, a kao kandidati već smo razmišljali o nekim stvarima koje ćemo mijenjati u svojim resorima, kazao je Čampara nakon što je upitan da iznese prioritete u svom resoru.

Poslije kandidata SDA, konsultacije su nastavljene sa kandidatima HNS-a, odnosno koalicije koju predvodi HDZBiH. Buduća ministrica finansija koja dolazi iz HDZ-a BiH, dobila je suglasnost SDA i DF-a.

– Kreće se novom energijom ljudi. Imamo puno energije, sa premijerom imam početnu poveznicu, dolazimo iz realnog sektora, sektora koji puni budžet. Nadam se da ćemo imati u budućoj suradnji puno tih poveznica, da svi koji su nas predložili i koji od nas očekuju da položimo račune, ali i svi oni koji nisu za nas glasovali, da kažemo da naša FBiH krene ka EU i ekonomskim reformama i da svakom građaninu bude pristojno ovdje živjeti, rekla je Jelka Miličević.

Nema čarobnog štapića

Posljednji dio razgovora obavljen je sa kandidatima iz DF-a.

– Ova Vlada dolazi u situaciji kad je stanje u privredi teško. Ono što ćemo sigurno raditi jeste da ćemo pokušati da rasteretimo što je više moguće privredu. Premijer je u tom smislu i pripremio ekspoze koji će pobliže objasniti način na koji će ova Vlada dovesti do rasterećenja privrede. Ali istovremeno treba biti realan i znati da niti jedna država gdje država, državna administracija vodi politike razvoja primarno nije došla do onoga do čega mi želimo da dođemo u idućih osam ili deset godina, a to je značajno povećanje zaposlenosti, uvezivanje radnog staža i rješavanje drugih socijalnih problema. Tako da ako očekujete čarobni štapić od ljudi koji se nalaze ovdje, to se neće desiti. Moramo funkcionisati u realnom svijetu, rekao je Bajrović.

Upitan o privatizaciji državnih preduzeća, budući ministar energije, rudarstva i industrije je kazao da je to primarno politički dogovor.

– Ono što treba uraditi jeste ono što je u interesu svih građana, ne samo FBiH nego cijele BiH. To je nešto što ćemo u idućem periodu raspravljati, sada nije ni vrijeme ni mjesto da izlazim s tako ozbiljnim stvarima oko kojih nema konsenzusa, rekao je Bajrović.

Izvor:Oslobođenje/MĐR

Podijelite članak

Počitajte još

Tužilaštvo BiH provjerava navode o lažnim vizama za Iračane i Pakistance

Redakcija

Najpopularnija prezimena: U Americi je to Smith, u Hrvatskoj Horvat, a u BiH?

Redakcija

Štab uputio prijedlog Vladi FBiH o prestanku stanja nesreće

Redakcija

Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez teretane

072info

Smijenili reisa nakon što je oženio 50 godina mlađu ženu?

Redakcija

Borovnice, grožđe i kafa pomažu očuvanju zdravlja jetre

072info

Simon Cowell mnoge iznenadio priznanjem: Ne koristim ga tri godine i uživam

Redakcija

Sutra odluka o otvaranju granice BiH: Susjedi i komšije otvoreni, šta mi čekamo?

Redakcija

Ovo je detaljan izvještaj sa sjednice Federalnog štaba o ukidanju mjera i naredbi u FBiH

Redakcija

Ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić u bolnici

Redakcija

Bazenima, wellness i spa centrima u Federaciji BiH dozvoljen rad od 30. maja

072info

I DALJE ZABRANJENA UPOTREBA NARGILA: Federalni štab pojasnio razloge produženja naredbe

Redakcija

U prevrtanju traktora poginuo otac četvero djece

072info

Tuga: Pas tri mjeseca u bolnici čekao vlasnika koji je umro od koronavirusa

Redakcija

HEROJI: Postat ću jedini ironman na svijetu s Downovim sindromom

Redakcija

Bukvarević: Nastaviti rad na poboljšanju statusa boračke populacije

072info

Svaka šesta mlada osoba ostala bez posla tokom pandemije

Redakcija

Turističke agencije trpe velike štete usljed pandemije koronavirusa

072info

Pandemija se smiruje u Španiji: U posljednja 24 sata preminula jedna osoba

Redakcija

ZBOG BIZARNOG RAZLOGA: Srbijanski psihijatar trovao tortom ljekare u Austriji

Redakcija