Portal 072info

Danas nova Vlada Federacije BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je imenovao novi saziv Vlade FBiH uz suglasnost potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas poslijepodne trebao bi na sjednici u Sarajevu i potvrditi novu Vladu FBiH.

Dopremijeri Miličević i Mandilović

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U novoj Vladi FBiH premijer će biti Fadil Novalić (SDA), ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (SDA), ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH), ministrica finansija Jelka Miličević (HDZBiH), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZBiH), ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF), ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (SDA), ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević (SDA), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZBiH), ministrica obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović – Dilberović (SDA), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZBiH), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), te ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF). Dopremijeri će biti ministrica Miličević i ministar Mandilović.

Čavara, Mahmutbegović i Dunović su jučer prije potpisivanja odluke o imenovanju održali konsultacije sa mandatarom Fadilom Novalićem i kandidatima SDA, HDZ-a BiH i DF-a za nove federalne ministre.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Sa zadovoljstvom mogu reći da smo konsultacije obavili uspješno, svi kandidati imaju jako kvalitetne i uspješne aktivnosti koje su dosad obavljali, što daje nadu da će i naredne veoma odgovorne poslove u Vladi Federacije obaviti maksimalno korektno, odgovorno i u interesu svih građana Federacije BiH, kazao je predsjednik Federacije nakon konsultacija.

Predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH prvo su došli kandidati za ministre iz SDA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Kad dobijemo potvrdu od Predstavničkog doma, moći ćemo govoriti u funkciji ministara. Mi još nismo potvrđeni, a kao kandidati već smo razmišljali o nekim stvarima koje ćemo mijenjati u svojim resorima, kazao je Čampara nakon što je upitan da iznese prioritete u svom resoru.

Poslije kandidata SDA, konsultacije su nastavljene sa kandidatima HNS-a, odnosno koalicije koju predvodi HDZBiH. Buduća ministrica finansija koja dolazi iz HDZ-a BiH, dobila je suglasnost SDA i DF-a.

– Kreće se novom energijom ljudi. Imamo puno energije, sa premijerom imam početnu poveznicu, dolazimo iz realnog sektora, sektora koji puni budžet. Nadam se da ćemo imati u budućoj suradnji puno tih poveznica, da svi koji su nas predložili i koji od nas očekuju da položimo račune, ali i svi oni koji nisu za nas glasovali, da kažemo da naša FBiH krene ka EU i ekonomskim reformama i da svakom građaninu bude pristojno ovdje živjeti, rekla je Jelka Miličević.

Nema čarobnog štapića

Posljednji dio razgovora obavljen je sa kandidatima iz DF-a.

– Ova Vlada dolazi u situaciji kad je stanje u privredi teško. Ono što ćemo sigurno raditi jeste da ćemo pokušati da rasteretimo što je više moguće privredu. Premijer je u tom smislu i pripremio ekspoze koji će pobliže objasniti način na koji će ova Vlada dovesti do rasterećenja privrede. Ali istovremeno treba biti realan i znati da niti jedna država gdje država, državna administracija vodi politike razvoja primarno nije došla do onoga do čega mi želimo da dođemo u idućih osam ili deset godina, a to je značajno povećanje zaposlenosti, uvezivanje radnog staža i rješavanje drugih socijalnih problema. Tako da ako očekujete čarobni štapić od ljudi koji se nalaze ovdje, to se neće desiti. Moramo funkcionisati u realnom svijetu, rekao je Bajrović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Upitan o privatizaciji državnih preduzeća, budući ministar energije, rudarstva i industrije je kazao da je to primarno politički dogovor.

– Ono što treba uraditi jeste ono što je u interesu svih građana, ne samo FBiH nego cijele BiH. To je nešto što ćemo u idućem periodu raspravljati, sada nije ni vrijeme ni mjesto da izlazim s tako ozbiljnim stvarima oko kojih nema konsenzusa, rekao je Bajrović.

Izvor:Oslobođenje/MĐR


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6