Danas odluka: Hoće li parlamentarcima i ministrima plate biti povećane za 500 KM

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić sazvao je za danas hitnu sjednicu Doma naroda, na kojoj bi trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Samim tim, odlučit će se i da li će biti povećane plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

Naime, Predstavnički dom PSBiH je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Važno je istaći i da je usvajanjem budžeta BiH predviđeno i povećanje plata ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u budžetu koja podrazumijeva povećanje osnovice radnicima u državnim institucijama do 80 KM.

Da bi to stupilo na snagu potrebno je i da Dom naroda danas usvoji budžet, a ukoliko se to desi, plate će ministrima i parlamentarcima biti povećane za 500 KM, piše N1. 

Otkako je budžet usvojen na Predstavničkom domu, brojne su se reakcije nizale. Građani su, u manjim grupama, dva dana protestovali ispred Parlamenta ogorčeni ovim potezom, a oglasili su se i određeni bh. političari navodeći da je riječ o obmani te da je budžet “hinjski napravljen” do te mjere da se nije moglo u stavkama ni shvatiti da je riječ o povećanju plate parlamentarcima i ministrima.

Današnja sjednica Doma naroda PSBiH zakazana je za 11:00 sati.

radiosarajevo.ba