Danas otkrivanje spomenika papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale

Podijelite vijest

spomenik papiSpomenik papi Ivanu Pavlu II u čast njegove mirovne misije u BiH uz prigodnu će svečanost biti otkriven danas na trgu ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova.

Projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.

Spomenik papi bit će visok oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora i napravljen je od siluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze.

Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu. Na otkrivanju spomenika očekuje se veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života BiH.

Papa Ivan Pavle II dva puta je pohodio BiH – Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine te Banju Luku 22. juna 2003. godine. O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec dana nakon održanog referenduma.

Fena