Danas otvaranje obnovljene Vijećnice

Podijelite vijest

Jedan od najpoznatijih simbola glavnog grada Sarajeva, Vijećnica, nakon čak 22 godine ponovo će biti otvorena i to danas, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom s početkom od 19:00 sati.

U saopćenju za javnost Gradska uprava Grada Sarajeva poziva građane i goste grada da prisustvuju ceremoniji otvorenja Vijećnice, koja će početi u 19:00 sati.

 „Vijećnicu vraćamo građanima grada Sarajeva. Malo je poznata činjenica da je Vijećnica prije više od jednog stoljeća izgrađena sredstvima svojih građana“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Podsjetio je da će Vijećnica biti otvorena na veoma bitan dan, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, te 118 godina nakon njenog prvog otvorenja.

 „Ova obnova je vratila Vijećnicu u njenu autentičnu formu i oblik, onaj enterijer i eksterijer kao kad je prvi put otvorena. Važno je što će Vijećnica biti otvorena 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, jer je ona simbol otpora fašizmu. Vijećnica je prošla i preživjela sve faze fašizma, pa i ovu posljednju, kad je potpuno izgorjela i uništena. S uništavanjem zgrade, administrativnog i kulturnog središta grada, izgorio je i njen sadržaj“, izjavio je gradonačelnik Komšić.

Ono što je najviše istakao jeste značaj vatrogasaca i građana, koji su taj dan gasili Vijećnicu: „Vijećnicu su spasili vatrogasci i radnici iz biblioteke, uz pomoć građana koji su rizikovali svoje živote, kako bi spasili ono na čemu je zabilježeno naše kolektivno pamćenje“.

Prvi projekt izgradnje Vijećnice povjeren je arhitekti Karlu Parižiku, ali je on kasnije dodijeljen Alexandru Witteku, jer se Parižik nije složio s primjedbama predstavnika vlasti na njegov uradak. Kako je objekat projektovan u pseudo-maurskom stilu, arhitekta je dva puta putovao u glavni grad Egipta Kairo radi studiranja objekata rađenih u tom arhitektonskom stilu, kao što su džamija i medresa Hasana II. Kako je Wittek tokom rada na projektu umro, njegov rad je nastavio Ćiril M. Iveković.

vijecnica_0_0_468X10000

Izgradnja Vijećnice trajala je dvije godine, a objekt je svečano otvoren 20. aprila 1896., dvije godine nakon okončanja izgradnje. Zgradu je koristilo Gradsko poglavarstvo. Od 1947. godine u Vijećnici je smještena Narodna i Univerzitetska biblioteka BiH.

Obnova Vijećnice nakon požara 1992., počela je 1996. zahvaljujući donaciji Vlade Austrije od 1,5 miliona KM. Obnova je nastavljena donacijom EU 2002. godine (4,5 miliona KM).

Vijećnica je jedan od objekata u BiH koji svojim arhitektonskim stilom, kao i historiografijom predstavlja istinsko nacionalno blago. Vijećnica je svjedok vremena, promjena vlasti i svoje namjene u skladu sa društvenim sistemom i kretanjima. Vijećnica je svjedok smjene političkih sistema, Sarajevskog atentata, uzdizanja Sarajeva i BiH u svjetskim okvirima za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, prvih granata koje su pale na Sarajevo 1992., među kojima i onih kojima je zapaljena zajedno sa neprocjenjivim knjižnim fondom.

Jedan od učesnika ceremonije svečanog otvorenja Vijećnice bit će i Vedran Smajlović, poznati violončelista, koji je u razrušenoj Vijećnici svirao Albinonijev Adagio, odajući time počast tom svojevrsnom hramu znanja.

 „Dok sam svirao oko mene je bila nevjerovatna energija. Taj prostor je i dalje živio i disao. Iako je bio zapaljen i dalje je imao nevjerovatnu moć“, kazao je Smajlović.

hqdefault

Program otvorenja

Program svečanog otvorenja Vijećnice završava kreativnim videoartom (3D video mappingom), kroz koji će biti prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena s novijom historijom Sarajeva.

I građani grada Sarajeva bit će dio svečanosti otvorenja Vijećnice. Oni koji se odluče da prisustvuju ceremoniji otvaranja dvosatni program će moći pratiti putem ekrana koji će biti raspoređeni ispred Vijećnice.

Da ova priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta pobrinut će se BHT1 i Al Jazeera, koji će sliku otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje), odnosno satelita, odaslati po cijelom svijetu.

 „Sljedeći korak je virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, da bi građani iz svih dijelova BiH, ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani imali mogućnost da uživaju u prelijepom enterijeru tog nacionalnog spomenika“, saopćila je Gradska uprava.

Ukupna obnova Vijećnice koštala je više od 16 miliona eura.

Vijećnica je zapaljena u bombardiranju Vojske Republike Srpske 25. augusta 1992. i tom prilikom je uništeno bizu dva miliona knjiga.

federalna.ba/072info