Danas počinje XIII Festival bh. drame

Podijelite vijest

Pred nama je XIII Festival bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo 2014. koji će biti održan u periodu od 8-19.5. Festival bh. nacionalne dramaturgije i ove godineopravdava svoj međunarodni karakter, pa će uz predstave iz BiH, u takmičarskom programu biti izvedena i jedna predstava iz Srbije. Pored osam predstava u takmičarskom programu pred festivalskom publikom će biti izvedene još četiri predstave u off teatarskom programu.

„Ovogodišnja produkcija je bila na razini koja može da zadovolji potrebe festivala kojeg će karakterizirati različitost poetika i eksplicitan, ali negdje i rafiniran, kritički angažman, a to je više nego dovoljno za jednu dramsku produkciju.“, rekao je selektor Nedžad Fejzić, koji je u glavni program uvrstio sljedeće predstave: Tajna džema od malina, Mousefuckers, Bizarno, Koncert ptica, Priča sa istočne strane, Skupština, Na rubu svemira i S planine i ispod planine.

Za razliku od dasadašnjih festivalskih izdanja ovogodišnje će biti održano pored zeničke i na dvije sarajevske pozorišne scene gdje će biti izvedene dvije iz takmičarskog i jedna predstava iz off programa. Zenička publika će imati priliku gledati predstave na Velikoj i Maloj sceni BNP-a, dok će ljubitelji teatarske umjetnosti iz Sarajeva dio programa moći pratiti na scenama Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kao i svake do sada tako je i ove godine Direkcija Festivala uvela neke novosti kada je riječ o programskim sadržajima. Naime, 13. festival biće specifičan po tome što e publika imati priliku prisustvovati javnim  razgovorima sa poznatim bh. i inostranim glumcima, Mirom Banjac, Zijahom Sokolovićem, Emirom Hadžihafizbegovićem, Špirom Guberinom, VilijemMatulom i Aljošom Vučkovićem.

U pratećim programima biće mnogo bogatih sadržaja, poput promocija, izložbi, razgovora i okruglih stolova, radionica sa djecom predškolskog uzrasta. Pošto je jedan od ciljeva Festivala približavanje teatra mladoj, budućoj publici, tako će tokom festivalskih dana biti izvedene i tri dječije predstave koje su rađene u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica.