AA94BC07 CC5B 42E2 9562 FA75DE4F54B3
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Danas ponovno počinje suđenje Branimiru Glavašu i drugima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1991. godine. Rasprava će se održati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Suđenje ponovno počinje od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila suđenje 2019. godine, izabrana za Visoki krivični sud.

Sin mu advokat

Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženicima predsjedat će sudija Dražen Kevrić.

Prethodno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Inače, kad je suđenje Branimiru Glavašu počelo, njegov sin Filip Glavaš bio je u osnovnoj školi. Danas mu je advokat. Naime, proces traje 17 godina, a suđenju se još ne nazire kraj.

Tokom ovog procesa umrli su brojni svjedoci, sudionici i advokati, a Glavaš je pritvoren nekoliko puta.

Prije prve presude pobjegao je u BiH. U zatvoru je ukupno proveo pet godina i tri mjeseca. Presuda je bila pravomoćna, ali ju je srušio Ustavni sud i sve je krenulo iznova.

– Meni je to sve skupa smiješno i žalosno. Ali evo, izdržat ću i to ako dođem u tu situaciju da krećemo ispočetka, pa neka traje još dvije, tri godine – rekao je Branimir Glavaš prije dvije godine i dodao:

– Mogu vam reći da sam i oguglao na sve to skupa. Nije mi ugodno, ali ne pomišljam odustati.

Ustavni je sud prije šest i pol godina ukinuo presudu Vrhovnoga suda kojom je Glavaš bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu, a 2016. godine i Vrhovni sud mu je ukinuo prvostepenu presudu od deset godina zatvora.

Vraćena ratna odličja

Suđenje Glavašu i saradnicima za zločine počinjene nad osječkim Srbima ranih devedesetih godina započelo je tek u oktobru 2007. godine, a presuda koja je ukinuta odlukom Vrhovnog suda je donesena 2010. godine.

Podsjetimo, Branimiru Glavašu su po odluci predsjednika Zorana Milanovića vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.