Danas se obilježava Dan bijelih traka

Podijelite vijest

Na današnji dan 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, a da pri izlasku iz kuća nose bijele trake oko rukava.

Danas se obilježava Dan bijelih traka – simboličan datum proglašen u znak sjećanja na ubijene građanke i građane Prijedora i okoline tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa “Jer me se tiče” saopštila je da ovogodišnje obilježavanje ovog dana predstavlja još jedan korak ka mirenju sa prošlošću, što je preduslov bilo kakve priče i djelovanja u zajedničkoj budućnosti i pomirenju u BiH.

Iz Inicijative su pozvali sve građanke i građane BiH da 31. maja stave bijelu traku oko ruke, u znak solidarnosti sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sjećanje, bez obzira na porijeklo.

Podsjetimo, na današnji dan 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, a da pri izlasku iz kuća nose bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Dan bijelih traka pokrenut je iz Prijedora, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti.

Depo.ba