Danas se raspušta Skupština Srbije

Danas se raspušta Skupština Srbije

Skupština Srbije biće danas raspuštena shodno najavi predsjednika Skupštine Ivice Dačića, a nakon raspuštanja parlamenta biće raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Dačić je raspuštanje srbijanskog parlamenta najavio na kraju posljednje sjednice aktuelnog saziva Skupštine koja je održana 14. februara.

Promjena Ustava

Uz podsjećanje da je od formiranja, 3. avgusta 2020. godine, Skupština Srbije usvojila 265 zakona, Dačić je naglasio da su neki od tih akata, bez obzira na primjedbe i sumnjičenja, veoma važni za budućnost Srbije i pritom istakao promjenu Ustava.

Prethodno je Vlada na sjednici, održanoj također 14. februara usvojila prijedlog da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspusti Skupštinu, uoči parlamentarnih izbora najavljenih za 3. april.

Nakon sjednice Vlade saopćeno je da će, ukoliko prijedlog bude usvojen i parlament raspušten, Vlada ući u tehnički mandat.

– Sve svoje aktivnosti u tehničkom mandatu, Vlada će nastaviti da obavlja svojim punim kapacitetom, u skladu sa ustavnim i zakonskim propisima – navedeno je u saopćenju.

Ograničen mandat

Dačić je ranije najavio da će 15. februara, na Dan državnosti Srbije, biti raspisani parlamentarni i beogradski izbori, a da će izbori za predsjednika Srbije najverovatnije biti raspisani 2. marta.

Lokalne i predsjedničke izbore raspisuje predsjednik Skupštine Srbije, a parlamentarne predsjednik Republike.

Aktuelni, 12. saziv srbijanskog parlamenta konstituisan je poslije izbora u junu 2020. godine.

Iako je lista predvođena Srpskom naprednom strankom osvojila ubjedljivu većinu i parlamentu ima 188 od 250 poslanika, lider te partije Aleksandar Vučić izjavio je da će nova Vlada imati ograničen mandat.

Vučić je to objasnio time što je želio da se snage “koncentrišu”, a ne da imaju četiri godine mandata “da uživaju”, već da kao “štih-proba rade godinu i po dana”.

Prethodne izbore većina opozicionih stranaka je bojkotovala navodeći da nisu ispunjeni uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje, a na izborima koji bi danas trebalo da budu raspisani stranke opozicije su najavile učešće.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica