Danas stiže Međunarodna monitoring misija za popis

Danas stiže Međunarodna monitoring misija za popis

slika (1)

Članovi Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stižu danas u BiH, gdje će boraviti do petka, 19. jula, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Cilj ove redovne posjete je procjena napretka u pripremama za popis i provođenje ranije datih preporuka i poštivanja međunarodnih standarda sa akcentom na pripremi materijala za obuku popisnog osoblja, razvoj IT infrastrukture, Centralnog informacionog sistema i sistema za dnevno izvještavanje, te informisanje javnosti o popisu.

Od prošle posjete Upravnog odbora Međunarodne monitoring misije iz maja učinjen je važan napredak u tehničkim pripremama za popis stanovništva i riješena je većina kritičnih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Službeno je usvojen budžet popisa, potpisan ugovor za grant sa EU i donesene odluke o podjeli troškova i sredstava između Agencije i entitetskih zavoda za statistiku, pripreme na izradi popisnih mapa su u završnoj fazi, a pronađeno je rješenje za popis stanovništva, domaćinstava i stanova na međuentitetskoj liniji, finalizirane su popisnice, uputstva i priručnici, formirane popisne komisije lokalne samouprave.

Iz Agencije za statistiku BiH napominju da je u toku izbor opštinskih i gradskih instruktora.

Opšti cilj međunarodnog monitoringa popisa stanovništva i domaćinstava u BiH je nadgledanje usklađenosti cijelog procesa popisa, od pripreme do diseminacije podataka, sa međunarodnim standardima za popise stanovništva i domaćinstava koje definišu UNECE i Eurostat, a koje je odobrila Konferencija evropskih statističara kao preporuke za popise stanovništva i domaćinstava 2010.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS