Portal 072info

Danas stupaju na snagu: Ovo su NOVE naredbe i preporuke Kriznog štaba FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog koronavirusa izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, razmatrajući trenutnu situaciju u vezi sa širenjem koronavirusa, donio je jednu naredbu i nekoliko preporuka.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ovom naredbom se ponovo ističu ranije odluke o obaveznom poštivanju mjera zaštite, koje uključuju korištenje maski, pojačanu higijenu ruku, te održavanje socijalne distance. Također, ovom naredbom se daje mogućnost kantonalnim kriznim štabovima ministarstava zdravstva da, u slučaju potrebe uvedu restriktivne mjere na nivou kantone ili neke pojedine općine.

Ova naredba stupa na snagu danas, 28. juna.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Također, Krizni štab FBiH donio je i niz preporuka, a možete ih pročitati u nastavku:

1. Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, sprovode, dženaze i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među stanovništvom, kao i zaštite ličnog zdravlja i javnog zdravlja stanovništva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

2. Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom porodičnog ljekara, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili medicinski savjet.

3. Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

4. Preporučuje se svim državljanima FBiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

5. Preporučuje se svim državljanima FBiH da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

6. Preporučujemo svim državljanima FiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u FBiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19 ,a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u FBiH.

7. Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, preporuke od 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

8. Ove preporuke stupaju na snagu danom donošenja.

Podijelite članak
  • 38
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6