Današnje aktivnosti pripadnika civilne zaštite Općine Zenica

Podijelite vijest

Općinski štab civilne zaštite  Zenica jutros je rasporedio ekipe civilne zaštite  i mehanizaciju   na najugroženije  lokalitete  šireg područja nemilskog kraja i grada.  Informacije do kojih smo došli do 18,00 sati  potvrđuju da su   pripadnici  civilne zaštite  kočevskog  sliva,  Stranjana, Vrselja i Pojska uspjeli   organizovati   evakuaciju   ugroženog stanovništva s tog područja. Oko stotinjak  ljudi smješteno je u privatne kuće u  Vrselju ,  gdje su dobili toplu odjeću i hranu. U evakuaciji je učestvovalo  uglavnom lokalno stanovništvo sa pedesetak traktora  koji su gorivom i drugim neophodnim sredstvima snabdjeveni iz logistike  Općinskog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Danas se radilo na sanaciji brojnih klizišta na najugroženijim lokalitetima. Na tim poslovima pored mehanizacije i pripadnika CZ angažovani su bili i stručnjaci geodetske struke.

Raščišćavane su posljedice  od poplava  u gradskom području i Topčić Polju.

Tokom dana ekipa rafting kluba Bosna, članovi  Službe za spašavanje na vodi Civilne zaštite   ušla je u selo Bistricu  gdje su žiteljima dopremili hranu, gorivo i neophodne potrepštine. Ista ekipa  spasilaca planir sutra u jutarnjim satima da uđe u selo Starinu i pruže  stanovništvu neophodnu pomoć.

Izvršena je deblokada puteva prema  Orahovici i dobtrim dijelom prema Šerićima. Stanovništvu je pružena  interventna zdravstvena pomoć i  sve druge neohodne pomoći.

 Tokom dana sa  područja  Kolića, Smajića, Vukotića i Jastebca evakuisano  500 ljudi. U kolektivni smještaj u Zenici primljeno  je 252 osoba, a  ostali su se smjestili  kod rodbine. I dalje se vrši evakuacija kopnenim i zračnim putem i prihvat  najugroženijih.

 Press Općine Zenica