DANCE WORLD CUP: Balerine „Ars Centra“ na prestižnom takmičenju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Nakon održanih kvalifikacija  u Bugarskoj, u gradu Sofia, 07.03.2015.za svjetsko plesno takmičenje „Dance World Coup“ 2015. koje će se ove godine održati u Rumuniji (Bukurešt), BiH se može pohvaliti sa sjajnim rezultatima koje i ove godine donosizenički Baletni studio i Osnovna baletna i muzička  škola„Ars Centar“. Na kvalifikacijama u Sofiji Bosnu i Hercegovinu predstavilo ječetrnaest takmičara(trinaest  balerina i jedan baletan), u kategorijama klasičnog, modernog i karakternog baleta. Osvojene su  tri zlatne medalje, dvije srebrne i dvije bronzane, na što smo ponosni.

b1Nagrađeni učesnici su:

  1. Iskra Nadžak- zlatna medalja– karakterni balet
  2. Iskra Nadžak- zlatna medalja– moderni balet
  3. Amina Karić – zlatna medalja-klasični balet
  4. Berina Cogo-srebrna medalja-klasični balet
  5. Grupna koreografija sa djevojčicama: Anđela Dizdar, Nejra Strika, Aida Delić, Alma Nasić iz Baletnog studia „Ars Centar“ Zenica i Amina Ćosić, Anastasija Ilijeva (Baletni studio „Ars Centar“  – Kakanj) – srebrna medalja – moderni balet
  6. Hamdija Cerić – bronzana medalja-moderni balet
  7. Sajra Spahić – bronzana medalja – klasičan balet

S obzirom na veliku konkurencijubodovanje je bilo presudno za odlazak na svjetsko plesno takmičenje DWC 2015., te svi nagrađeni nisu se plasitrali dalje. Ipak zastava BiH zaviorit će se na ovom prestižnom takmičenju u Bukureštu, baš kao i prošle godine. Ove godine Ars  predstavnice su Iskra Nadžak(koja je i prošle godine u Portugalu ponosno predstavljala BiH zajedno sa svojom drugaricom Sajrom Spahić)i Džena Sačak(najmlađa takmičarka na kvalifikacijama)koje će predstavljati BiHmeđu četrdeset država svijetau Bukureštu, Rumunija(28.06. do 04.07. 2015.).

Svim takmičarima „Ars Centra“ Zenica čestitamo na sjajnom plasmanu i želimo im puno uspjeha u daljem radu. Pohvale svakako idu i profesorici baleta Emini Stojšić  koja je vrijedno radila i pripremala takmičare,te cijelom Ars timu koji svojim entuzijazmom i profesionalnoću postižu dobre rezultate i na najbolji način oslikava pozitivnu sliku grada i države, te šalje poruku da voljom, željom, radom i ljubavlju nema prepreka u ostvarivanju ciljeva, a jedan od ciljeva je da se baletna umjetnost u našem gradu i državi izdigne na jedan viši nivo koji i zaslužuje.

Iz Ars centra upućuju zahvalnost Općini- Grad Zenica, Općini Kakanj, te firmama RMLH i ALMY Zenica koji su pomogli u realizaciji odlaska takmičara za Bugarsku na ovo prestižno takmičenje i svojim donacijama pomogli roditeljima da se djelimično umanje troškovi putovanja.

Poruka sa današnje konferencije za medije koju je uputila direktorica Baletno muzičke škole „Ars centar“ Biljana Trifković u ime Ars tima:

BALETANIHvala medijima koji nam pomažu u promociji baletne umjetnosti  i umjetnosti uopće, jer samo uz vas možemo imati bolju informisanost i edukaciju stanovništva, bolju kulturu življenja i vidljiviju kulturu uopće i hvala onima koji su nam pružili podršku i koji će u našem budućem radu biti uz „Ars centar„ prepoznavši značaj naše škole za  psiho-fizički , te odgojno obrazovni razvoj djece i mladih našega grada.

Poruka koju je uputio jedan od roditelja takmičarke i učesnice svjetskog prvenstva,gospodin Kerim Sačak:

„Ne znam ko je od klubova, udruženja u posljednje vrijeme ovoliko medalja donio odjednom, rad Ars Centra i ovu talentovanu djecu treba podržati i mi kao roditelji se nadamo da će nadležne institucije i pojedinci  prepoznati značaj i vrijednost ove prče koju pričaju za svoj grad djeca Ars Centra, kojem se za sve što čine za našu djecu od srca u ime svih roditelja „Ars Centra“ zahvaljujem“

Javnosti se obratila  nastavnica baleta u „Ars Centru“ Emina Stojšić koja se zahvalila roditeljima i djeci na dobroj saradnji te najavila aktivnosti koje očekuju i takmičarsku grupu kao i aktivnosti koje su u toku sa ostalom djecom polaznicima Baletnog studia.

Najava ostalih aktivnosti „Ars Centra“:

Ars tim poziva ljubitelje baletne umjetnosti da dođu na dječiju baletnu predstavu „Uspavana ljepotica„ koja će se premjerno prikazati u okviru manifestacije Zeničko proljeće, 5. aprila.Ujedno su na press konferenciji predstavnici Ars Tima  iznijeli svoje razočarenje kako su za ovaj projekat dobili minimalna sredstva i kako neće uspjeti sa tako malo sredstava napraviti predstavu kakvu su imali želju. Jedno je sigurno, na premijeri će se naći stotinjak balerina iz Zenice i Kaknja, kao i polaznici Osnovne Baletne i muzičke škole „Ars Centar“ i Dječijeg hora „Ars Centra“,  a kako će to u konačnici izgledati ostaje da se vidi. Nada je u eventualnim sponzorima koji se očekuju kao podrška ovom sjajnom projektu.

U pripremi je takođe novi projekat Ars Centra. Naime, radi se o Mjuziklu čija će premijera bitikrajem godine, akoji će ponuditi nešto spektakularno zeničkoj publici.U toku je pijavljivanje svih zainteresovanih starosne dobi od 5 do 18 godina  za audiciju, nakon čega će se početi sa radom orkestra, solista i ostalih učesnika Mjuzikla.

Moramo naglasiti da, uporedo sa svim ovim nabrojanim aktivnostima, u Ars Centru se četiri balerine vrijedno pripremaju za još jedno takmičenje koje će se održati u Rumuniji, gradu Sibiu u periodu od 19.03. do 22.03.2015. godine. Kada je u pitanju ovo takmičenje „WBC“ ono okuplja baletne plesače iz cijele Evrope,koji se bore za odlazak na svjetsko takmičenje WBC koje se održava svake godine u USA. WBC takmičenje je jedno od najprestižnijih takmičenja u svijetu baleta i na njemu učestvuju plesači koji se bave baletom duži niz godina, a djevojke se takmiče u point baletankama (špic baletanke). Na ovo takmičenje (evropske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u profesionalnom baletu) idu zeničke  Ars balerine:

Zerina Mujčić

Sajra Spahić

Iskra Nadazak

Berina Cogo