Danci razmišljaju istupiti iz FIFA-e

Podijelite vijest

Fudbalski savez Danske spreman je pokrenuti raspravu o istupanju iz FIFA-e, nakon što su ušli u sukob sa krovnom kućom svjetskog fudbala zbog zabrane nošenja kapitenske trake “One Love”  koje su trebale predstavljati podršku članovima LGBTQ+ populacije čije je djelovanje u Kataru zabranjeno. 

Danci nisu jedini koji su nezadovoljni odlukom FIFA-e koja je zaprijetila da će kapiteni, ukoliko budu nosili takve trake, odmah dobiti žuti karton. Sada je Jakob Jensen, direktor Fudbalskog saveza Danske otkrio da to nije jedina kazna koju je FIFA spremila ukoliko se neko odluči na neposluh.

ČITAJ JOŠ:  Marokanci priredili novo iznenađenje: Nakon penala eliminisali Španiju

– Engleska je 21. novembra pozvala na hitan sastanak sa FIFA-om, na kojem je rečeno da bi u najboljem slučaju mogli kažnjavati kapitene žutim kartonom i da postoji mogućnost da ih uopće ne puste na teren, ili da oni budu suspendovani – naveo je Jensen i dodao da se raspravljalo ima li FIFA pravo na to.

– Na kraju se ispostavilo da ima – dodao je Jensen.

Poslije svega se oglasio prvi čovjek krovne kuće danskog fudbala Jesper Mole (Moller) koji je rekao kako Danski fudbalski savez planira istupiti iz FIFA-e i formirati novi savez.

ČITAJ JOŠ:  Legendarni Englezi kritikovali Livaju zbog izvođenja penala: Izgledao je kao idiot

– Uskoro nas očekuju izbori u FIFA-i na kojima glasa 211 država, a Đanija Infantina (Gianni) podržava 207 država, među kojima nije Danska – rekao je Mole.

Podsjetimo, jučer je Danska remizirala protiv Tunisa (0:0), a kapiten Simon Kjer (Kjaer) je rekao da je želio nositi traku “One Love”, ali da nije želio riskirati žuti karton i kasnije eventualni crveni zbog čega bi ostavio saigrače na cjedilu.

Avaz