Portal 072info

Dani organske proizvodnje u Zenici

na-zenickom-sajmu-10000-hurmasica-i-ilirski-brod-foto_1

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, jučer je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici svečano otvorio Sedmi po redu Dane organske proizvodnje Zeničko-dobojskog kantona. Radi je o sajmu koji će trajati dva dana, u sklopu kojeg 26 certifikovanih organskih proizvođača predstavlja preko 250 svojih proizvoda.
Na štandovima, ove godine u ponudi se nalaze : voće, povrće, džemovi, sokovi, ajvar i ostali organski proizvodi za zimnicu, kao i pčelarski proizvodi, te različite prerađevine od ljekovitog bilja.

Razgovarali smo sa jednom od izlagačica i pomoćnica pri organizaciji sajma, Lezetom Herceg, koja nam je istakla specifičnosti sajma, kao i utisak nakon prvog dana: “Cilj Sajma jeste promocija proizvoda i edukacija korisnika, te da se upoznaju šta je to organski proizvod, kako se pravi, te podvlačim još jednom, da se educiraju, jer postoji razlika između domaćih proizvoda i organskih proizvoda. Danas u Zenici na sajmu izlaže cijela Federacija, te se ova manifestacija održava i u drugim općinama. Zadovoljni smo posjećenošću. Zainteresovanje je veliko, mada se osjeti finansijska situacija, ali uvijek neko izdvoji i kupi za sebe neki proizvod”, istakla je Herceg

Kako saznajemo ovaj sajam se već sutra nastavlja u Travniku, gdje će i Travničani moći uživati u velikoj usluzi i zasigurno domaćim i kvalitetnim prozvodima.

Podijelite članak