Danica Dakić: Zenica me asocira na “zjenicu oka”

Na 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine, paviljon Bosne i Hercegovine će predstavljati umjetnica Danica Dakić na prijedlog komesarsko-kustoskog tima u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, u organizaciji Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

Cijenjenoj umjetnici Danici Dakić nije prvi put da sarađuje sa Ars Aevijem, a i velika je čast biti izabran kao predstavnik Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu. Umjetnica Dakić je za Radiosarajevo.ba rekla da se nada da će sa svojim timom i institucijom Ars Aevi opravdati ukazano povjerenje.

„Naročito me raduje da je paviljon Bosne i Hercegovine i u koncepcijskom smislu pravi okvir za Zenica – Trilogiju. Polazeći od internacionalnog naslijeđa Bauhausa, kao kolijevke modernizma, rad propituje utopijski potencijal kulturnog i industrijskog naslijeđa grada Zenice iz perioda jugoslovenskog modernizma u poslijeratnoj stvarnosti”, govori Dakić.

Njen rad Zenica – Trilogija, koji će premijerno biti prikazan na Bijenalu, nastao je u saradnji s fotografom Egbertom Trogemannom, producenticom Amrom Bakšić Čamo, kompozitorom Bojanom Vuletićem te protagonistima iz Zenice i Sarajeva.

Na pitanje otkud saradnja s fotografom Egbertom Trogemannom, Amrom Bakšić Čamo i Bojanom Vuletićem, umjetnica Dakić odgovara da je s njima veže dugogodišnja saradnja na različitim projektima i u raznim dijelovima svijeta.

Interesantno je da je umjetnica Dakić jako uspješna u inostranstvu,
 naše je "gore list", a ovim projektom se vraća opet na "našu tešku bh. 
tematiku". Umjetnica Dakić govori da “i tamo i ovdje” najbolje opisuje 
njen život i njenu umjetnost.

„Kada učimo živjeti s razlikama i govoriti iz pozicije ‘drugog’, otvaramo i jedan veliki prostor slobode. Moj umjetnički zadatak u ovom projektu nije da u formi socijalne reportaže učinim vidljivom ‘našu tešku bh. realnost’. Upravo suprotno – koristeći forme umjetničkog insceniranja u radu sa protagonistima od kojih su neki i iz takozvanih ‘nevidljivih slojeva društva’ želim da učinimo vidljivom neku poetsku dimenziju ljudske egzistencije.“

Na pitanje otkud baš Zenica i ova ideja, umjetnica govori da je Zenica, sa željezarom koja je ‘80-ih godina prošlog stoljeća slovila za jednu od najvećih u Evropi, i rudnikom mrkog uglja, simbol perioda industrijskog razvoja i modernizacije u socijalističkoj Jugoslaviji.

„Nakon rata i prelaskom u nekontrolisani kapitalizam, današnju sliku grada čine ekstremno zagađenje, visoka nezaposlenost i rezignacija stanovništva. Istovremeno, ime grada asocira i na ‘zjenicu oka’. Ideja crne tačke čija je uloga da upija svjetlost u centar oka je za mene u ovom kontekstu vrlo inspirativna. Kroz umjetnički proces pokušavam uvezati različite elemente i značenja. Višeslojnost je jedan od preduslova za dug život umjetničkog djela.”

Predstavnica naše zemlje na Venecijanskom bijenalu govori da na ovom projektu radi već dvije godine jer rad uključuje i obimno umjetničko istraživanje kako na terenu tako i u arhivima. Već je navedeno da će rad biti premijerno prikazan na Venecijanskom bijenalu i trenutno je u fazi produkcije.

Zenica Total-Theater 2 Bilder_20-05-18_004 fin.jpg - undefined
O saradnji sa protagonistima iz Zenice i Sarajeva, umjetnica Dakić je rekla da je čudesna, no detalje za sada ne želi da otkriva. Naša sagovornica govori da bi instalacija trebala biti gotova početkom sljedeće godine ako sve bude išlo po planu.

Za kraj Dakić navodi da je ovo projekt kojem se svi raduju jer aktivira to šta sve ljudi mogu da postignu kada sarađuju zajedno što je važno za naše društvo.

Danica Dakić obrazovanje je stekla na Akademijama u Sarajevu, Beogradu i Düsseldorfu. Umjetnička praksa Danice Dakić seže od videa i filma do fotografije i instalacije. Sudjelovala je u brojnim grupnim izložbama uključujući Documentu 12 u Kasselu (2007.), Istanbulsko bijenale (2003. i 2009.), Bijenale u Sydneyu (2010.), Liverpoolski bijenale (2010.), Bijenale u Kijevu (2012.), Marseille-Provence, evropska prijestolnica kulture (2013.), Bijenale u São Paulu (2014.) i Bijenale u Cuenci/Ekvador (2016.). Radovi joj se nalaze u javnim muzejskim kolekcijama i u Centru Pompidou (Pariz), Fondaciji Generali (Beč/Salzburg), Muzeju suvremene umjetnosti MACBA (Barcelona), muzeju mkh (Kassel), Nacionalnom muzeju  NMNM (Monaco), muzeju CAPC (Bordeaux), te u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

***

U dosadašnjim izdanjima Venecijanskog bijenala, ispred muzeja Ars Aevi predstavilo se nekolicina bh. umjetnika. Naime, nakon prve internacionalne promocije Ars Aevija, 1993. godine, na 47. Bijenalu 1997. godine u Veneciji je inaugurirana značajna izložba djela, kojima su najznačajniji savremeni umjetnici postali osnivači Kolekcije Ars Aevi, potom na 49. Venecijanskom bijenalu 2001. godine, predstavljeni su radovi Anura Hadžiomerspahića u okviru specijalnog programa Centralne izložbe, dok je 2003. godine BiH prvi put sudjelovala na Venecijanskom bijenalu kao zvanični Paviljon u UNESCO-ovoj Palati Zorzi, gdje su prikazani radovi četiri bh. umjetnika (Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Nebojša Šerić Šoba i Edin Numankadić), dok je rad Damira Nikšića prikazan u sklopu Centralne izložbe. Godine 2009. Ars Aevi je sudjelovao i na 53. Venecijanskom bijenalu u okviru kolateralnih/sporednih događaja, Ars Aevi se odlučio predstaviti s jednim od najznačajnijih bosanskohercegovačkih savremenih umjetnika Bracom Dimitrijevićem. Kao specijalni program Venecijanskog bijenala, Grad Venecija je 2013. godine odlučio da obilježi 20 godina od formiranja Projekta Ars Aevi dodjeljujući prostor Arsenale di Venezia, Tesa 105. u kojem su predstavljeni po jedan umjetnik iz do sada formiranih kolekcija uz arhitektonske projekte Renza Piana.

Predstavljanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2019. godine bit će prvi internacionalni nastup Ars Aevija nakon osnivanja Javne ustanove 2018. godine.

Radiosarajevo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE