Danijal Hadžović: Dolazimo u opasnu poziciju da dođemo u sukob sa ključnim saveznicima BiH

Podijelite vijest

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, jučer je proslijedio imena sudija Ustavnog suda FBiH u proceduru nakon pisma visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta). “Vidimo da Čavara imenuje sudije po svom i očito je da HDZ ide prema tome da napravi dogovor sa OHR-om kako bi pokazali kooperativnost”, rekao je za N1 novinar Dnevnog avaza Danijal Hadžović komentarišući aktuelne političke teme.

Hadžović je kazao kako je ovo pobjeda hrvatske i srpske diplomatije i njihovog lobiranja u međunarodnim krugovima uz aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Izetbegović je potpisao legitimno predstavljanje

– Činjenica je da Hrvatska lobira da se izborni zakon prilagodi željama HDZ-a. Mnoge evropske zemlje su spremne da naprave kompromis oko građanskog i etničkog predstavljanja. Ako Hrvatska jeste izlobirala simpatije prema rješenju koje preferira HDZ, a šta su bošnjacki lobisiti uradili? Imate člana Predsjedništva Komšića koji sjedi u zgradi Predsjedništva, a s kim se on sastao, koji je uspjeh njegove diplomatije? Njegov rezultat se može pomnožiti sa nulom. Za to vrijeme susjedne države, pa Čović i Dodik, postižu konkretne rezultate – kaže Hadžović.

Istakao je kako je SDA u progovorima oko prijedloga izmjena Izbornog zakona uradio sve da se ne doogovore i da je to dio njihove predizborne kampanje.

– Bakir Izetbegović je potpisao “Mostarsku deklaraciju” i potpisao legitimno predstavljanje. To je njima unosno sredstvo za radikalizaciju dijela bosnjačke populacije u izbornoj kampanji. Izetbegović može nanijeti štetu bošnjačkom narodu. Nudi nam neku nekontrolisanu histeriju. Dolazimo u opasnu poziciju, da dođemo u sukob sa ključnim saveznicima BiH – SAD-om, Velikom Britanijom i EU – dodaje Hadžović.

Mišljenja je da je odbijanje “Aprilskog paketa” od strane Harisa Siladžića i retorikom da je Zapad protiv BiH prouzrokovao nezainteresiranost zapadnih sila da se aktivno bave političkom situacijom u BiH.

– Ne treba se zavaravati da smo im prvi na listi prioriteta. Morate imati dobre odnose i doplomatiju i tu nismo ništa uradili. Posljednih godina svjedočimo da imamo sve manje prijatelja. Bojim se da je to nečiji cilj. Antizapadna histerija se počela širiri i to preko medija koji se finansiraju sumnjivim turskim kapitalom. To se provodi pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića koji je rekao da je predsjednik druge države njegov lider, misleći na Redžepa Erdogana – kazao je.

Mnogo stranih utjecaja

Komentarisao je i prepisku ambasade Izraela u Tirani i ambasade IR Iran u BiH zbog političke situacije u našoj zemlji.

– Imamo apsurdnu situaciju da se Iran i Izrael obračunajvaju i to na terenu BiH što nismo smjeli dozvoliti. To je rezultat lobiranja. Srbija i Hrvatska, te Čović i Dodik, su uložili napore da sa Izraelom naprave dobre odnose i Izrael je ušao u BiH. Bošnjačka politika se bez ikakve potebe politički umješala u sukob Plaestine i Izraela. Stavili su se na stranu Izraela i sada kada Izrael podržava politike Čovića i Dodika mi kažemo da to nije pravo. To je rezultat pogrešne politike, iako se suosjećam za narodom Palestine – kaže Hadžović.

Za kraj je rekao da je mnogo stranih utjecaja u BiH, ali da SAD neće tako lako BiH ispustiti iz svoje sfere interesovanja, posebno zbog toga što su nam napisale Ustav i uložile mnogo resursa.


Podijelite vijest