Danijela Kristić: “Hrvatica sam iz Sarajeva i ljuti me razmišljanje političkih lidera koji kažu da Hrvati iz Sarajeva nisu legitimni predstavnici”

Danijela Kristić mlada je političarka koja je nakon svoje prve kandidature na Općim izborima 2018. godine, uspjela ući u Skupštinu Kantona Sarajevo gdje trenutno obnaša funkciju zamjenice predsjedavajućeg. Osim toga, Kristić je 2021. godine izabrana za potpredsjednicu stranke Narod i Pravde.

Sa Kristić smo razgovarali o njenom političkom angažmanu i izazovima koji ovaj posao nosi, ali i o tome da li se kao Hrvatica u Sarajevu na bilo koji način osjeća majorizirano ili ugroženo, obzirom da je to česta izjava koju možemo čuti od strane Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. 

“Pa ja moram reći da sam cijeli život u Sarajevu, da sam tu odrasla i da se nikad niti u jednom trenutku nisam osjećala majorizirano. Međutim, ljuti me činjenica i razmišljanje pojedinih lidera da glas u Sarajevu manje vrijedi od glasa Hrvata u Mostaru, Širokom, Ljubuškom te da Hrvati iz Sarajeva nisu legitimni predstavnici Hrvata.

Ja mislim da sam ja očit primjer da neko ko je evo u politici, neko ko je Hrvat iz Sarajeva, ko se bori kako za prava Hrvata, tako i za prava svih građana Bosne i Hercegovine, a da ne pripadam političkoj opciji HDZ-a.

Moje mišljenje po ovom pitanju je veoma jasno to jeste da Hrvati u Bosni i Hercegovini, odnosno Hrvati iz Sarajeva jesu legitimni predstavnici, da Hrvat iz Sarajeva mora imati mogućnost da uđe u Dom naroda. I smatram da Hrvatska koja je naša susjedna zemlja i koja je već u EU, treba pomoći Bosni i Hercegovini da se pridruži toj evropskoj porodici”, pored ostalog, kazala je Kristić u razgovoru za Source.ba. 


Cijeli razgovor pogledajte u videu OVDJE

Source

Prethodni članakUšetao na zabavu sa puškom i pucao u goste: Žena izvadila pištolj i ubila ga
Sljedeći članakZa uvoz Porschea država uzela 43.500 KM poreza