Danima spava na hrvatskoj granici: Dobio prekršajni nalog i mora platiti 25.000 kuna

Screenshot 1 82

Kako navode, u prekršajnom nalogu stoji da je kriv što nije prilikom izlaska iz carinskog područja EU, kao vozač teretnog vozila za prevoz automobila, podnio carinsku deklaraciju za robu komercijalne namjene

Bugarin Georgi Pešin (36) od nedjelje boravi u svom vozilu na graničkom prelazu Tovarnik zbog 39 litara suncokretovog ulja koje je kupio u Italiji i planirao prevesti u Bugarsku gdje živi s porodicom.

Kako javlja Večernji list, prilikom izlaska iz EU, hrvatska carina je kod njega našla ulje i Carinska uprava mu je izrekla prekršajni nalog prema kojem je kriv i mora platiti kaznu od 25.000 kuna.

Kako navode, u prekršajnom nalogu stoji da je kriv što nije prilikom izlaska iz carinskog područja EU, kao vozač teretnog vozila za prevoz automobila, podnio carinsku deklaraciju za robu komercijalne namjene.

Iz tog proizlazi da je prekršio Zakon o provođenju carinskog zakonodavstva EU, a kaznu mora platiti odmah.

Dražen Čavar, advokat iz Vinkovaca koji zastupa Pešina, kaže da su na to uložili prigovor i očekuje da će biti oslobođen.

“Činjenica je da je Georgi Pešin državljanin EU i da je robu kupio u Italiji, koja je takođe država EU, i prevozio je u Bugarsku koja je još jedna država EU. Uz to, radi se o robi koja nije komercijalne namjene i kažnjen je prilikom napuštanja Hrvatske. Isto tako moj klijent posjeduje i račun za kupljeno suncokretovo ulje, vrijedan oko 70 evra, za što bi trebao platiti kaznu koja iznosi više od 3.000 eura “, rekao je advokat za Večernji.

Dodao je kako se u ovakvim slučajevima stranim državljanima oduzimaju dokumenti i ne vraćaju dok se ne plati kazna te poručio kako ovo nije jedini takav slučaj gdje hrvatska carina izriče visoke novčane kazne za državljane EU i robu koja se kreće unutar Evropske unije.