Portal 072info

Dankinja odustala od fakulteta i otišla u borbu protiv ISIS-a: Vidimo se sutra na prvoj liniji

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Dankinja kurdskog porijekla Joanna Palani (20) otputovala je u opkoljeni sirijski grad Kobane gdje se pridružila kurdskim snagama u borbi protiv militanata Islamske države, piše Daily Mail.

Ona je na Facebooku opisala kako je zadobila lašku povredu stopala tokom žestokog napada na džihadiste. Objavila je i fotografiju na kojoj nasmiješena, u vojnoj uniformi sa pancirom i naoružana prijeti ISIS-u riječima: “Vidimo se sutra na prvoj liniji”.

Joanna je još jedan u nizu zapadnjaka koja se pridružila borbi protiv ISIS-a u Kobaneu, gdje su Sirijski Kurdi uz asistenciju iračkih vojnika Peshmerga, te SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uspjeli istjerati na stotine militanata iz centra grada. U akciji se koriste bombarderi, borbeni avioni i bespilotne letjelice.

Detalji o njenom odlasku u rat objavio je danski list BT. Prije manje od mjesec ona je u intervjuu za Politiken rekla da je na pola puta odustala od fakulteta kako bi se pridružila borbi protiv ISIS-a u Kobaneu.

Vjeruje se da se djevojka, koja u Danskoj živi od svoje treće godine, pridružila se kurdskom YPY puku, tačnije njegovom ženskom krilu, Narodnom zaštitničkom pokretu, poznatom kao YPG.

Obje grupe povezane su sa PKK (Kurdistanskom radničkom strankom), koju NATO smatra terorističkom grupom. Međutim, Palani se ne slaže s tim.

“Kurdi se bore za demokratiju i zapadne vrijednosti. Ako budem zarobljena ili ubijena, biću ponosna zašto sam ubijena”, rekla je.

U svom ranijem razgovoru za Politiken prije nego što je otišla u Siriju, Palani je rekla da bi učinila istu stvar kada bi se Danska našla na udaru islamskih ekstremista.

“Volim Dansku. Odrasla sam ovdje i volim slobodu našeg društva. Ako Danska ikada bude napadnuta, ja ću biti u prvom redu s danskom zastavom na ramenima. Dolazim iz kurdske porodice, a sada su Kurdi napadnuti od strane islamista kojima su isprani mozgovi”, rekla je Palani u oktobru.

Ona nije prvi zapadnjak koji se pridružio kurdskim borcima u borbi protiv ISIS-a u Kobaneu. Neke od fotografija sa društvenih mreža pokazuju grupe muškaraca za koje se smatra da dolaze iz gradova Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

Podijelite članak