Portal 072info

Danonoćno prate svaki pokret na trasi autoputa dugoj 36,6 kilometara

Nepoznati vozač išao je prije pola godine u suprotnom smjeru na dionici autoputa od Doboja do Prnjavora. Nakon desetak kilometara, polukružno se okrenuo, potom se nepravilno isključio pa još nepravilnije vratio na autoput i ponovo nastavio u pogrešnom smjeru.

Policija je poslije utvrdila da je imao više od dva posto promila alkohola u krvi, ali niko ne zna šta bi se desilo da ga nisu primijetili operateri Centra za upravljanje, održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS).

Snažne kamere

Centar je otvoren u januaru ove godine i nalazi se u Kladarima. Pokriva dionicu novog puta od Prnjavora do Doboja, a operateri koji rade u COKS-u, pratit će saobraćaj i na Koridoru 5C. “Avaz” je posjetio COKS u Kladarima i razgovarao s timom koji 24 sata dnevno prati stanje na trasi dugoj 36,6 kilometara.

Tešanović pokazuje vozilo koje se kreće u pogrešnom smjeru

Tešanović pokazuje vozilo koje se kreće u pogrešnom smjeru

– Cilj Centra je da 365 dana u godini prati saobraćaj na ovoj dionici autoputa “9. januar”. Samo su tako mogući potpuna kontrola i prikupljanje informacija. Do sada nije bilo većih problema i incidenata – rekao nam je inžinjer saobraćaja Bojan Tešanović.

U Centru će se naći i solana, a tu će biti stacionirane i vatrogasne jedinice, kao i Služba hitne medicinske pomoći. Sa završetkom radova na Koridiru 5C, u Centru će biti otvoren i dio za servis i pranje kamiona i ostalih vozila.

Parametri koji se neprestano prate

Parametri koji se neprestano prate

– Danonoćni nadzor odvija se uz pomoć snažnih kamera i savremenih softvera. Videonadzor je konstantan. Do sada se saobraćaj odvijao normalno. Kamere su snažne i mogu da zumiraju i do dva kilometra, a ponekad, kad je lijepo vrijeme, čak i više – istaknuo je Tešanović.

Brzina i tablice

U Centru radi šest operatera u dvije smjene. Posao je, kaže Tešanović, organiziran u četverobrigadnom sistemu.

Prve zalihe soli već su stigle

Prve zalihe soli već su stigle

– Uvijek je neko tu. Pratimo sve, smjer vjetra, zračni pritisak, temperaturu zraka, stanje kolovoza, temperaturu površine, intenzitet i vrstu padavina, relativnu vlažnost. Možemo i da očitamo brzinu kojom se neko vozilo kreće. Također, možemo vidjeti i tablice nesavjesnih vozača – naveo je Tešanović.

Česte promjene vremena

– Na ovih 36,6 kilometara česte su promjene vremena. Stanje pratimo na 18 monitora i ponekad se dešava da četiri monitora prikazuju sunčani dio trase, a četiri kišu sa snažnim udarima vjetra. Mikropromjene na 30 kilometara su nevjerovatne – kazao je Bojan Tešanović.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box