Portal 072info

Dao otkaz radnici jer je otvorila trudničko bolovanje

Policijski službenici Policijske stanice Bosanska Kostajnica su jučer Okružnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima „Povreda osnovnih prava radnika“ i „Povreda prava iz socijalnog osiguranja“ protiv S.R. (1984) iz Bosanske Kostajnice, saopćeno je iz MUP-a RS, prenosi novinska agencija Patria.

Naime, osumnjičeni je počinio krivično djelo na način da je u toku 2015. godine kao vlasnik trgovinske radnje u Bosanskoj Kostajnici, nakon otvaranja trudničkog bolovanja radnice M.M. izvršio popis robe, zatvaranje trgovinske radnje te je sa istim danom donio rješenje o prestanku ugovora o radu oštećene.

S obzirom da osumnjičeni u svom vlasništvu ima još tri trgovinske radnje Inspekcija rada je u toku mjeseca novembra 2015. godine donijela rješenje kojim se nalaže da osumnjičeni oštećenu primi u radni odnos, odnosno da zaključi ugovor o radu.

Osumnjičeni do momenta prijave nije postupio po rješenju Inspekcije rada, te je postupio protivno Zakonu o radu, stoji u saopćenju MUP-a RS.

vijesti.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box