Đapo o kineskim vakcinama: Šest koraka koje moramo ispuniti, mi smo na drugom

Članica novog tima za nabavke vakcina Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma danas je za N1 govorila o procedurama i procesu nabavke vakcina.

“Znam da građane ne zanima koji nivo vlasti je nadležan za vakcine, oni žele da se vakcinišu. Znate i sami da je bilo osnovano ad hoc tijelo koje je još u funkciji, sada je osnovano i ovo pregovaračko tijelo i krenulo se, mogla bih reći da smo stali u red”, kazala je Đapo na početku.

Zašto je Vlada FBiH čekala?

“To je pitanje koje trebate postaviti premijeru Novaliću. Jako je teško meni odgovoriti jer vodim resor turizma i okoliša. Želim da razjasnim kao političarka, mislim da sam dužna da objasnim da je Vijeće ministara bilo dužno ući u pregovore za BiH. Ingerencije Vlade FBiH su količine koje su potrebne i da obezbijedimo novac“, pojasnila je i dodala:

“Vlada je prvo poslala prvo količine za Covax mehanizam, potom su poslali za direktne pregovore”.

Đapo je potom govorila o nadležnostima ministara u sastavu Vijeća ministara i kako su se stvari mogle uraditi.

“Ja bih non stop bila u kontaktu sa državnim nivoom i natjerala ih da to urade. Pogledajte kakve nadležnosti imaju ministri u Vijeću ministara. Imate ministra sigurnosti koji ima ogromne ovlasti, sjetit ćete se da je gospodin Radončić aktivirao koordinaciono tijelo za potrebne mjere. Želim reći da ministar sigurnosti ima ogromne ovlasti kroz sistem funkcionisanja”.

Što je Radončić otišao?

“Sjetit ćete se da je nekoliko puta pojasnio zašto je otišao. Ukoliko Bošnjaci ne bi to podržali u Vijeću ministara, kako očekivati za Hrvate i Srbe. Ministar Selmo Cikotić koji dolazi iz vojnog sektora i vlada strategijama, trebalo je da razmisli o tome i uspostavi koordinaciju. Ministrica Turković je morala insistirati na nabavci vakcina, staviti diplomatsku mrežu u funkciju na način da naši ambasadori prikupe sve informacije. Ja sam i na Parlamentu postavila to pitanje, ona kaže da je poslala pismo ambasadora iz Rusije prema Gudeljević i ostalima”.

“Entiteti su spremni i platili su vakcine za svoje građane. Vlada FBiH je prije sedam dana osnovalo pregovaračko tijelo, premijer Novalić je obišao sve ambasade i uspostavili smo kontakte”, ističe Đapo.

Kineske vakcine?

“Mi smo poslali pismo namjere, dobili smo ugovor; postoji šest koraka koje trebamo ispuniti, mi smo na drugom što se tiče Kineza. Što se tiče Rusa malo smo više uznapredovali. Dobili smo inofrmaciju na Vladi da je Medimpex tražio produženje roka i vidjet ćemo ukoliko oni mogu dovesti vakcine to bi bilo odlično. Mi kao pregovarački tim smo zaduženi za direktne regovore sa proizvođačima koji rade samo sa državama“, kazala je Đapo a kada je riječ o tome koliko bi proces mogao da potraje, kaže;

“Ja bih voljela da mogu odgovoriti na to pitanje, ali zaista ne znam”.

Skladište za Sputnik vakcine?

“Direktor javnog zdravstva nam je rekao da Zavod ima infrastrukturu ima za Pfizer, da se kineske vakcine čuvaju na temperaturi od 2 do 8, da se Sputnik čuva na drugoj temperaturi (-20) i da oni nemaju tu infrastrukturu ali da neki privatni sektori imaju i da se s njima može dogovoriti. Poslije su dobili informacije i da se Spuitnik može čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni i da se može uskladištiti”.

“Pokazalo se da je nabavka vakcina ništa drugo nego diplomatija i koliko su diplomatski odnosi bitni”, zaključila je.

IZVORN1
Prethodni članakTokom pandemije žene kod kuće pod većim stresom
Sljedeći članakIstraživači: Lockdown ostavlja negativne posljedice na zdravlje, zato vježbajte