Datulje (hurme), ananas i banane je dozvoljeno voziti preko granica EU

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima Europske unije (EU) o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU i održali ih zdravima. Ti propisi primjenjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane i ograničenja uvoza bilja i biljnih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika. Ujedno, odnose se i na male pošiljke robe koje se šalju fizičkim osobama (poštom ili kurirskom uslugom) i nisu namijenjene stavljanju na tržište.

bilje, biljne proizvode i druge predmete te opasne štetne organizme kojima su zaraženi, zabranjeno je uvoziti u EU u bilo kojoj količini te se isti obvezno oduzimaju od putnika.

Ograničenje uvoza bilja i biljnih proizvoda

Određene vrste bilja, biljnih proizvoda i drugih nadziranih predmeta putnici mogu uvoziti u EU u osobnoj prtljazi ukoliko posjeduju fitosanitarni certifikat izdan od strane nadležnog fitosanitarnog tijela zemlje iz koje dolaze.

Postupanje u slučaju utvrđene nesukladnosti kod uvoza

Bilje, biljni proizvodi i drugi nadzirani predmeti koji ne ispunjavaju naprijed navedene uvjete smatraju se nesukladnima te se obvezno oduzimaju od putnika radi njihovog uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivu radnju za koju je propisana novčana kazna.