Portal 072info

Davanjem džeparca djeci učite ih štednji i pravilnom trošenju novca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je riječ o novcu nikada nije prerano početi učiti djecu o zrađivanju, štednji i budžetiranju. Ako mislite da je to prava stvar za vas, redovno davanje džeparca djeci sjajan je način da razviju svoje vještine upravljanja novcem, čime potičete njihovu neovisnost, strpljenje i postavljanje ciljeva. Donosimo nekoliko savjeta kako naučiti djecu da pravilno upravljaju novcem.

Djeca razvijaju navike i stavove učeći od roditelja, tj. na osnovu načina na koji oni upravljaju novcem. Davanje džeparca velika je prilika da djeca nauče o vrijednosti novca i da im se pomogne da razumiju štednju, potrošnju i doniranje. Davanjem novca djeci pomažete im da sami donose odluku o svom novcu pa mogu izabrati hoće li ga potrošiti odmah ili će ga sačuvati za nešto.

Koliko često ćete djeci davati džeparac zavisi od vas i budžeta vašeg doma. Možete početi sedmičnim isplatama za mlađu djecu, zatim svake dvije sedmice, a starijoj djeci džeparac možete davati mjesečno. To će pomoći vašem djetetu da razvije vještine upravljanja novcem, jer će morati upravljati njim tokom dužeg vremenskog perioda.

Kada dijete dođe u godine u kojima može raditi pola radnog vremena, smanjite mu džeparac i potaknite ga da se zaposli kako biste kod njega stvorili radnu naviku.

Plaćajte djeci za obavljene kućanske poslove. Koje poslove ćete plaćati zavisi od porodice do porodice. Evo nekoliko prijedloga. Poslovi za koje ne trebate plaćati djeci su stvari poput postavljanja stola za večeru, zatezanja posteljine te čišćenja njihove sobe. Plaćeni poslovi neka budu oni koje bi inače roditelji trebali raditi, poput pranja veša, košenja trave ili usisavanja podova.

Osim toga, porazgovarajte i s drugim roditeljima i pokušajte shvatiti šta oni rade.
Možete saznati za koje poslove plaćaju svoju djecu, koliko plaćaju i koliko često im plaćaju.

Štednja ili trošenje džeparca

Podučite djecu da štede i to na način da 50 posto džeparca uštede, 40 posto potroše i doniraju 10 posto. Dakle, bit će vam potrebne tri staklenke. Osim, toga djetetu možete otvoriti i štedni bankovni račun.

Novac mogu štedjeti i u kasicama koje su zabavan način da djeca počnu učiti o novcu, ali i o štednji. Oni su dobar izbor za mlađu djecu jer na taj način djeca mogu u bilo kojem trenutku provjeriti koliko novca imaju ukupno. To će ih ohrabriti i potaknuti da i dalje štede novac.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 13
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6