AUTOR: K.H.
DATUM: lis 8, 2021 @ 9:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Konstantnim pozivanjem na referendum o otcjepljenju RS-a Milorad Dodik je kamen oko vrata Srbiji, samim tim i predsjedniku Aleksandru Vučiću, tvrdi bivši ambasador BiH i pregovarač s EU Igor Davidović.

Davidović je predsjednik novoformiranog pokreta Demokratski centar, a u gostovanju na BN televiziji kazao je i kako “referendumska doktrina” ništa dobro nije donijela Republici Srpskojte da osim toga takva politika može znatno da naruši odnose RS-a i Srbije.

“Što se tiče Srbije, to njima može da bude kamen oko vrata. Oni imaju dovoljno problema sa Kosovom da bi sada negdje u EU ili Americi bili sankcionisani zbog podrške referendumskoj namjeri gospodina Dodika. Takvim ponašanjem, gospodin Dodik može biti kamen oko vrata rukovodstvu Srbije. Vidjeli ste i sami da bilo koja Dodikova priča o referendmu nije naišla na odobrenje u Srbiji, nijedne institucije, pa ni predsjednika Vučića”, smatra Davidović.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon samita na Brdu kod Kranja stoprocentno prihvaćen i tu dileme nema, tvrdi Davidović.

“O tome će se pričati retorički i u domenu opservacija šta će ko da uradi, da blokira, da organizuje peticiju, da proizvede neke nemire, ali to u suštini neće imati nikakvog uticaja. On će i dalje biti tamo gdje sjedi”, izjavio je.

Kaže i kako je završena priča o članstvu BiH u NATO-u.

“Stalno slušamo kako BiH neće u NATO, a NATO je ušao u BiH i to odavno i ne može ga niko odave otjerati. Ko od njih ima moć da ode i kaže da izađu iz Rajlovca. O tome ne vrijedi više pričati”, kazao je on.

Balkan se nalazi na prostoru koji je za velike aktere ključna zona na kojoj se oni susreću, kaže Davidović.

“Njihovi interesi su samo njihovi interesi, a ponajmanje će se ono ovdje locirati radi našeg interesa ili da bi ostvarili ono što oni misle da je naš interes. Što se nas tiče, mi i dalje možemo biti viđeni kao jedna grupacija koja nije u stanju da artikuliše svoje interese ni međusobno, a kamo li da ga plasira na pravi i prihvatljiv način kako bi se sa velikim silama riješio neki problem”, objašnjava Davidović koji iza sebe ima dugogodišnje diplomatsko iskustvo.

Disfunkcionalnosti smo, ističe Davidović, svjedočili posljednjih mjeseci. I ono malo stranih državnika koji su došli u BiH dočekala je nesloga, navodi on.

“Jedan tvrdi da Predsjedništvo ne postoje, drugi tvrdi da se ne uvažava, ponašaju se vrlo nediplomatski. Sa gledišta protokola šefa države – neprihvatljivo. Ako prebrojimo koliko je visokih posjeta Predsjedništvu bilo, onda ćemo da se zapitamo zašto tako malo. Zašto niko neće s njima da komunicira? Zato što su svi pod impresijom da će neko od njih da doživi skandal tipa ikone, saopštenja, dobacivanja…”, navodi on.

LIDER