Davidović: Dodik je kamen oko vrata Srbiji, BiH je odavno u NATO-u

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Konstantnim pozivanjem na referendum o otcjepljenju RS-a Milorad Dodik je kamen oko vrata Srbiji, samim tim i predsjedniku Aleksandru Vučiću, tvrdi bivši ambasador BiH i pregovarač s EU Igor Davidović.

Davidović je predsjednik novoformiranog pokreta Demokratski centar, a u gostovanju na BN televiziji kazao je i kako “referendumska doktrina” ništa dobro nije donijela Republici Srpskojte da osim toga takva politika može znatno da naruši odnose RS-a i Srbije.

“Što se tiče Srbije, to njima može da bude kamen oko vrata. Oni imaju dovoljno problema sa Kosovom da bi sada negdje u EU ili Americi bili sankcionisani zbog podrške referendumskoj namjeri gospodina Dodika. Takvim ponašanjem, gospodin Dodik može biti kamen oko vrata rukovodstvu Srbije. Vidjeli ste i sami da bilo koja Dodikova priča o referendmu nije naišla na odobrenje u Srbiji, nijedne institucije, pa ni predsjednika Vučića”, smatra Davidović.

ČITAJ JOŠ:  Povećane plate zdravstvenih radnika za oko 10 posto!

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon samita na Brdu kod Kranja stoprocentno prihvaćen i tu dileme nema, tvrdi Davidović.

“O tome će se pričati retorički i u domenu opservacija šta će ko da uradi, da blokira, da organizuje peticiju, da proizvede neke nemire, ali to u suštini neće imati nikakvog uticaja. On će i dalje biti tamo gdje sjedi”, izjavio je.

Kaže i kako je završena priča o članstvu BiH u NATO-u.

“Stalno slušamo kako BiH neće u NATO, a NATO je ušao u BiH i to odavno i ne može ga niko odave otjerati. Ko od njih ima moć da ode i kaže da izađu iz Rajlovca. O tome ne vrijedi više pričati”, kazao je on.

ČITAJ JOŠ:  ZDK: Dogovorena nabavka zamjenske terapije neophodne za liječenje ovisnika o opojnim sredstvima

Balkan se nalazi na prostoru koji je za velike aktere ključna zona na kojoj se oni susreću, kaže Davidović.

“Njihovi interesi su samo njihovi interesi, a ponajmanje će se ono ovdje locirati radi našeg interesa ili da bi ostvarili ono što oni misle da je naš interes. Što se nas tiče, mi i dalje možemo biti viđeni kao jedna grupacija koja nije u stanju da artikuliše svoje interese ni međusobno, a kamo li da ga plasira na pravi i prihvatljiv način kako bi se sa velikim silama riješio neki problem”, objašnjava Davidović koji iza sebe ima dugogodišnje diplomatsko iskustvo.

ČITAJ JOŠ:  Poziv na oprez bh. institucijama: Ovo je dugo pripreman scenario

Disfunkcionalnosti smo, ističe Davidović, svjedočili posljednjih mjeseci. I ono malo stranih državnika koji su došli u BiH dočekala je nesloga, navodi on.

“Jedan tvrdi da Predsjedništvo ne postoje, drugi tvrdi da se ne uvažava, ponašaju se vrlo nediplomatski. Sa gledišta protokola šefa države – neprihvatljivo. Ako prebrojimo koliko je visokih posjeta Predsjedništvu bilo, onda ćemo da se zapitamo zašto tako malo. Zašto niko neće s njima da komunicira? Zato što su svi pod impresijom da će neko od njih da doživi skandal tipa ikone, saopštenja, dobacivanja…”, navodi on.

GODISNJICA
MARKETING